Nyhetsartikkel

Flere tilfeller av syfilis

I Danmark har nye tilfeller av syfilis økt med 2000 prosent siden 1995. Økningen er stor også i Norge, og rammer først og fremst menn som har sex med menn.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en artikkel i danske Ugeskrift for læger1, var syfilis nærmest utryddet i Danmark, men nå øker nye tilfeller av personer med syfilis voldsomt. I 1994 var det kun 24 nye tilfeller av syfilis i Danmark. I 2011 ble det registrert 480 tilfeller. Dette tilsvarer en økning på 2000 prosent på 18 år.

Ca. 80 prosent er homoseksuelle menn som har sex uten kondom. 1/3 av disse mennene er hiv-positive. Dette er særlig uheldig, ettersom det er lettere å få syfilis når man er hiv-positiv, og lettere å bli smittet med hiv når man har syfilis, skriver forfatterne.

Les mer om syfilis.

Slapp bruk av kondom

Antallet smittede stiger også blant heterofile i Danmark. En annen artikkel viser til at det ble registrert syv gravide med syfilis i Danmark i 20102. Syfilis hos ufødte barn kan utvikle seg veldig forskjellig, men det kan medføre store skader på fosteret, og i verste fall fosterdød.

Les mer om syfilis i svangerskapet her.

Forfatteren bak artikkelen tror at flere har et mer "avslappet" forhold til bruk av kondom, ettersom det har kommet nye, suksessfulle behandlingsmetoder mot hiv.

Mye tyder på at økningen av nye tilfeller med syfilis vil fortsette i årene fremover. Uansett vil det nåværende årlige antall av smittede føre til at mange leger i Danmark vil støte på sykdommen og dens mangfoldige symptomer og senkomplikasjoner, skriver forfatterne.

Øker også i Norge

Ifølge Folkehelseinstituttets artikkel "Gonorè og syfilis i Norge i 2011"3, ble det også i Norge i 2011 påvist flere tilfeller av syfilis enn noe år tidligere. Økningen gjelder først og fremst menn som har sex med menn. Blant heteroseksuelle er forekomsten relativt lav. I 2011 ble det meldt om 130 tilfeller av (primær, sekundær, eller tidlig latent) syfilis. 58 prosent av tilfellene kommer fra Oslo. 123 er menn, og syv er kvinner.

I 2004 ble det totalt meldt om 40 tilfeller av syfilis. Også her vises det til at omfanget av ubeskyttet sex blant menn som har sex med menn, er betydelig.

Kilder

Referanser

  1. K Kofoed, C Sand. Eksplosiv stigning i antallet af syfilistilfælde. Ugeskr Læger 2012; 20: 174. www.ugeskriftet.dk
  2. C Andersen. Syfilis er tilbage. Ugeskr Læger 2012; 174 (20): 1347. www.ugeskriftet.dk
  3. Gonoré og syfilis i Norge 2011 - Folkehelseinstituttet www.fhi.no