Nyhetsartikkel

Hjemmetest for hiv

Det er nå mulig å ta en enkel hjemmetest for hiv og samtidig få god oppfølging dersom testen er positiv.

Dette ifølge en melding som ble publisert på Folkehelseinstituttets nettsider i oktober 20161. Testen rettes særlig mot menn som har sex med menn, og som ikke har testet seg.

Folkehelseinstituttet forklarer i meldingen at det fra før av har vært mulig å få tak i hjemmetester for hiv på internett. Det som er nytt er at man nå tilbys en slik test i Norge som også sikrer tett rådgivning og oppfølging dersom testen har et positivt resultat.

Les også: Å leve med hiv

Enkel test - raskt svar

Selve testen utføres i en dråpe blod fra et stikk i fingeren. Etter 15 minutters ventetid kan resultatet leses av. En strek betyr at man ikke har hiv. To streker betyr at man er hiv-positiv.

Testen kan bestilles på nettsidene til Helseutvalget og mottas i posten. En eventuell positiv prøve må bekreftes med en vanlig blodprøve hos lege. De fleste som blir hivsmittet får målbare nivå av antistoffer etter kort tid, men ettersom dette kan være individuelt er det satt en grense på tre måneder fra mulig smittetidspunkt til man kan stole helt på at testen ut, skriver Folkehelseinstituttet i meldingen.

Hva er hiv?

Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt virus. De fleste som har hiv, har fått det som følge av ubeskyttet sex med en infisert person, det vil si en person som er smittet og er bærer av viruset. Hiv ødelegger immunsystemet ditt, slik at du lettere får infeksjoner og visse typer kreftsykdommer.

Det er en stor belastning å få påvist hiv-infeksjon. Men utviklingen av gode medikamenter som hindrer formering av viruset, har ført til at sykdommen kan holdes under kontroll.

Du kan lese mer om hiv i denne artikkelen.

Kilder

Referanser

  1. Enkel hjemmetest for hiv - Folkehelseinstituttet www.fhi.no

Tidligere fagmedarbeidere