Nyhetsartikkel

Hormonspiral, blødninger og varighet

Hvor lenge varer en hormonspiral? Og plutselig oppståtte småblødninger, hva kan det bety?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NHI.no har ingen spørsmål/svar-tjeneste, men fra tid til annen får vi spørsmål relatert til artiklene våre som vi svarer på. Spørsmålet under er fra et slikt leserinnlegg:

Jeg har hatt spiral i 3,5 år. Mistet mensen tidlig, men har i den siste tiden hatt småblødninger. Hva kan det bety? Spiralen har en varighet på 3-5 år. Avtar effekten etterhvert? Når vet man at de må byttes/ikke virker lengere?

Legens svar

Det finnes tre ulike hormonspiraler. Alle inneholder hormonet levonorgestrel – dette skilles langsomt ut inne i livmoren. Spiralen med navn Mirena har varighet i 5 år, spiralene Jaydess og Levosert har varighet 3 år. Dette skal det opplyses om ved innsetting av spiralen, og det står også på pakningsvedlegget som følger spiralen.

Det er svært vanlig å miste menstruasjonen, men det er også vanlig med uregelmessige blødninger når man bruker hormonspiral. Dersom man får uregelmessige blødninger, og samtidig økt mengde utflod, kan det være nødvendig med en gynekologisk undersøkelse for å sjekke om det foreligger en infeksjon.

Spiralen er garantert å skille ut hormoner i 3 eller 5 år. Dette er minstetider, det skjer ingen brå endring etter nøyaktig tre eller fem år. Etter at hormonet i spiralen er brukt opp har man fortsatt en spiral uten hormon – det er også et brukbart prevensjonsmiddel.

Anbefalingen er altså å skifte etter ca. 3 år (Jaydess, Levosert) eller ca. 5 år (Mirena) – men det skjer ingen brå endringer ved tre- eller femårsskiftet.