Informasjon

Fjerning av P-stav gir hodebry

En p-stav som blir satt like under huden, gir effektiv prevensjon i 3-5 år. Men mange av legene som skal fjerne p-staven, ser på oppgaven med gru.

En p-stav er et implantat som settes like under huden i armen og frigir hormoner som forhindrer svangerskap. Effekten varer i 3-5 år, avhengig av hvilken type man velger. For mange kvinner kan det være praktisk å slippe å tenke mer på p-piller eller lignende prevensjonsmidler. Men for mange leger kan det å fjerne p-staven være en utfordrende oppgave, og flere av legene Nhi.no har snakket med, vil derfor helst ikke sette inn p-stav.

- Aldri mer

Eller som lege Pernille Nylehn uttrykker det i et forum for leger på internett: "Jeg vil aldri mer sette inn slike implantater fordi de graver seg inn i fettvev og bindevev, og all verdens pinsetter får dem ikke ut".

- En p-stav er et fremmedlegeme, og alle som har forsøkt å fjerne et fremmedlegeme som en flis, nål eller lignende, vet at det noen ganger kan være utrolig vanskelig. Og jo lenger den har vært der, jo verre er det. Når du setter inn en p-stav, legger du med vilje et fremmedlegeme under huden. De er glatte og skal ikke være irriterende, men uansett om kroppen reagerer på fremmedlegemet eller ikke, vil det alltid være vanskelig å ta det ut. Å legge inn et fremmedlegeme er å be om trøbbel, uansett hvor "snilt" fremmedlegemet er, sier Nylehn, som er lege ved Orstad legesenter i Klepp.

Neste side