Informasjon

Klamydia kan føre til barnløshet og kreft i eggstokkene

Kjønnssykdommen klamydia kan få fatale følger.

Klamydia kan ha sammenheng med både dårlig sædkvalitet hos menn og kreft i eggstokkene hos kvinner.

Det viser en ny, svensk doktorgradsavhandling.

Det er antistoffene - det som kroppen produserer mot klamydiabakterien - som settes i sammenheng med infertilitet (nedsatt befruktningsevne) hos menn og eggstokkreft hos kvinner i en ny doktorgradsavhandling fra Umeå universitet i Sverige.

Gynekolog Anika Idahl skal forsvare avhandlingen 29. mai, skriver universitetet i en nyhetsmelding på sine hjemmesider.

Dårlig sædkvalitet

244 par som ble behandlet for ufrivillig barnløshet ved Norrlands universitetssykehus i perioden 1997 til 2001 deltok i undersøkelsen.

Parene ble i snitt fulgt i tre år. I studien om eggstokkreft, deltok kvinner som ble operert for mistanke om forandringer i eggstokkene i perioden 1994 og 2001.

Les også: Dette er klamydia

Den svenske forskeren beskriver i sin avhandling en sammenheng mellom klamydiantistoffer i mannens blod på den ene siden, og nedsatt sjanse for å bli gravid for ufrivillig barnløse par på den andre.

Ifølge nyhetsmeldingen, kobler Idahl forekomsten av antistoffer til dårligere sædkvalitet, lavere sædkonsentrasjon og mindre overlevelsesjanse til sædcellene. Hun fant også flere spermier med unormalt utseende.

Hvis disse funnene også bekreftes i andre studier, mener forskeren det bør bli rettet større oppmerksomheten mot klamydiainfeksjoner hos menn. Et interessant spørsmål blir da: Kan antibiotikabehandling føre til økt sjanse for at disse parene faktisk får barn?

Uklart om kreft i eggstokkene

Det er kjent fra tidligere studier at klamydia kan gi skader på egglederne hos kvinner som igjen kan redusere sjansen for å bli gravid.

Les også: Generelt om underlivskreft

Resultatene til den svenske forskeren viser at det finnes en mulig sammenheng mellom visse former for kreft i eggstokkene og en type antistoffer som ses ved langvarige og ofte symptomløse klamydiainfeksjoner. Men bakterien ble ikke påvist i vevsprøver fra kvinner med svulst på eggstokkene - hverken godartede eller ondartede. Derfor er det ennå ikke klart om klamydia i seg selv øker risikoen for eggstokkreft.

Vil du vite mer?