Nyhetsartikkel

Mer motivert av frykten for kjønnsvorter

Tanken på å forebygge kjønnsvorter er mer effektivt for å få unge kvinner til å ta HPV-vaksinen, enn tanken på å utvikle livmorhalskreft.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Health Communication, og som er gjengitt i en pressemelding på Ohio State Universitys nettsider i begynnelsen av mai 2013.

HPV-vaksinen kan forebygge både livmorhalskreft og kjønnsvorter hos kvinner. I tillegg er HPV årsak til kreft i ytre kjønnsorganer, endetarm, munnhule og svelg. Denne studien antyder at ved å legge vekt på forebygging av kjønnsvorter, som er en seksuelt overførbar sykdom, kan man motivere flere kvinner til å la seg vaksinere.

Tidligere studier har vist at vaksinens beskyttelse mot kreft var et effektivt budskap, men disse studiene inkluderte kvinner i alle aldre. Vaksinens målgruppe er kvinner under 26 år.

Bekymrer seg for kreft senere i livet

Deltagerne i studien var 188 kvinnelige studenter med en gjennomsnittsalder på 22 år, og 115 av mødrene deres, med en gjennomsnittsalder på 50 år. Begge mottok materiale om vaksinasjon som inkluderte et informasjonsark og et spørreskjema. Innholdet var det samme, men titlene var forskjellige: Halvparten la vekt på beskyttelse mot livmorhalskreft, mens den andre halvparten la vekt på beskyttelse mot kjønnsvorter.

Der det ble fokusert på kjønnsvorter, var flere av de unge kvinnelige deltakerne interessert i å diskutere vaksinen med legen sin, enn når informasjonen vektla livmorhalskreft. Årsaken er, ifølge forfatterne, at kreft er noe du bekymrer deg for senere i livet. De ser ut til å være mer bekymret for seksuelt overførbare sykdommer. Beskyttelse mot kreft er derfor ikke så motiverende.

Forskerne hadde forventet at mødrene ville være mer opptatt av det kreftrelaterte budskapet for å oppfordre døtrene til å la seg vaksinere, men dette var ikke tilfelle. Mødrene reagerte likt på begge budskapene. Dette antyder at om vi fokuserer på forebygging av kjønnsvorter i budskapet til døtrene, betyr ikke dette at vi mister mødrene, skriver forfatterne i en pressemelding på hjemmesiden til The Ohio State University1.

Redusert med mer enn 70 prosent etter vaksinestart

Kjønnsvorter er spisse, stilkete eller blomkålsliknende vorter som er lokalisert til området rundt endetarmen eller kjønnsorganene. Kjønnsvorter kan sitte rundt endetarmsåpningen eller i endetarmen, rundt skjedeinngangen, i skjeden, i urinrøret eller på livmorhalsen. Hos menn finner vi de oftest på penis-skaft eller forhud, sjelden på penishodet. Man kan ha alt fra en enkeltstående vorte til store vorteansamlinger.

Kjønnsvorter. Foto: PHIL, CDC.
Kjønnsvorter. Foto: PHIL, CDC.

En studie fra Australia viser at forekomsten av kjønnsvorter har blitt redusert med mer enn 70 prosent hos jenter, og mer enn 50 prosent hos gutter, etter at vaksinen ble innført for jenter i 2007. Fra 2013 skal også gutter i Australia tilbys vaksinen.

Les også: Kjønnsvorter på retur

10 prosent får kjønnsvorter

10 prosent av alle menn og kvinner får kjønnsvorter før 45 års alder.

- Når HPV-vaksinen kan forebygge 90 prosent av kjønnsvorter, er det bare nødvendig å vaksinere 11 personer for å unngå ett tilfelle av kjønnsvorter, sier Sveinung Wergeland Sørbye som er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Han viser også til at HPV-vaksinen har ført til en sterk reduksjon av forekomsten av kjønnsvorter i Australia, Sverige og Danmark.

Kilder

Referanser

  1. Focus on STD, Not Cancer Prevention, to Promote HPV Vaccine Use - Research and Innovation Communications, The Ohio State University Focus on STD, Not Cancer Prevention, to Promote HPV Vaccine Use - Research and Innovation Communications, http://researchnews.osu.edu/archive/hpvvaccine.htm
  2. Kiellberg Larsen H, Kofoed K, Sand C.. Den HPV-relaterede sygdomsbyrde hos mænd er stor og kan forebygges. Ugeskr Læger 2013; 175(6): 349-53. www.ugeskriftet.dk