Nyhetsartikkel

Munnherpes og smitte til underlivet

Må munnherpes smitte underlivet direkte med for eksempel oralsex, eller kan man ta på såret, deretter på penis, og bli smittet der?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NHI.no har ingen spørsmål/svar-tjeneste, men fra tid til annen får vi spørsmål relatert til artiklene våre som vi svarer på. Spørsmålet over er fra et slikt leserinnlegg.

Legens svar

Infeksjon med herpes gir livslangt bærerskap, som gjør at man kan få nye utbrudd gjennom hele livet. Det typiske er jo munnsårene som kommer hver påske etter å ha vært ute i sol og vind eller etter en eksamensperiode hvor man har vært stresset. Dette er ikke ny smitte, men reaktivering av viruset fra hvilende tilstand i kroppen.

Herpesviruset smitter ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. Virusutskillelse skjer fra det øyeblikket man kjenner prikking og kløe i huden og helt til sårene har grodd, men man kan også skille ut virus selv om man ikke har symptomer eller sår (asymptomatisk virusutskillelse). Herpes i underlivet smitter oftest ved vaginalt/analt samleie eller munnsex. Hovedsakelig er det herpesvirus type 1 som gir munnsår, og herpesvirus type 2 som gir sår i underlivet. Dette bildet er i ferd med å endre seg, sannsynligvis fordi det har blitt mer vanlig med oralsex enn tidligere.

Når man har blitt smittet med en type herpesvirus, lager kroppen antistoffer. Dette beskytter mot senere reaktivering av viruset slik at neste utbrudd ikke blir like ille som det første. Det gjør også at man har noe beskyttelse mot andre typer herpesvirus. Dersom man f.eks. er smittet med herpesvirus type 1 som munnsår, vil en smitte med genital herpesvirus type 2 medføre et mildere utbrudd enn dersom man aldri var smittet med herpesvirus. Herpesvirus type 1 er også veldig vanlig i befolkningen – ca. 90% av alle middelaldrende har antistoffer mot viruset, som tegn på at de har vært smittet tidligere (som regel i barndommen).

Dette var et langt svar på et kort spørsmål – men altså: Fra en person smittet med herpes, kan viruset smitte både ved munnsex og ved berøring (dersom man har viruspartikler på fingrene) til en person som ikke er smittet fra før.

Les også: Genital herpesinfeksjon