Nyhetsartikkel

Naturtro babydukke hindrer ikke tenåringsgraviditet

Å gi unge tenåringsjenter ansvaret for en naturtro babydukke, skal forhindre graviditet. Men en ny studie fra Australia viser at tiltaket har motsatt effekt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En elektronisk baby er en slags robotdukke designet for å simulere den virkelige opplevelsen av å ha en baby. Dukka gråter, må mates og skiftes bleie på - akkurat som en ekte baby.

Målet med dukka er at tenåringsjenter skal få føle på hvordan det er å ha en baby. Dette skal redusere risikoen for at de blir gravide i for ung alder.

Ifølge rapporten er dette tiltak som blir gjennomført i 89 land verden over. Men forskerne bak den nye studien mener de har bevis for at dette er bortkastet bruk av ressurser.

Studien som nylig ble publisert i tidsskiftet The Lancet, har vist at dukken nærmest har motsatt effekt enn ønsket. Dette kan bety at selv de mest velmenede tiltak kan ha motsatt effekt enn det som er intensjonen.

Ta hånd om babydukka

Tenringer

Dette var en randomisert studie som skulle undersøkte effekten av et type program som blir gitt til tenåringsjenter i Australia. Dette programmet handler om at jentene må ta hånd om robotdukka selv.

2834 jenter i alderen 13 til 15 år deltok i studien totalt.

Forskerne delte deltakerne inn i to grupper: den ene gruppa bestod av jenter som deltok i programmet, den andre gruppa fikk standard helseopplysninger på skolen.

Jentene som skulle ta hånd om babydukka, fikk også seksualundervisning og informasjon om prevensjon og de økonomiske sidene ved å ha et barn. Forskerne fulgte jentene fram til de ble 20 år.

Ikke ønsket effekt

Tenringer

Resultatene av studien viste at jentene som deltok i programmet med robotbabyen, hadde større sannsynlighet for å bli gravide enn de som fikk standard helseopplysninger på skolen.

Sett alle deltagerne under ett, ble 13 prosent av de 2834 deltagerne gravide minst en gang i tenårene - som enten førte til fødsel eller abort.

I gruppen som skulle få ansvar for en elektronisk baby, ble 17 prosent gravide - mot 11 prosent i den andre gruppa. Andel gravide jenter som faktisk fødte, var også større i intervensjonsgruppen.

Forskerne skriver i sin konklusjon at programmer med babysimulator ikke oppnår målet om å redusere tenåringsgraviditet siden det var større sannsynlighet for at jentene i intervensjonsgruppen opplevde fødsel eller provosert abort før fylte 20 år enn jentene i kontrollgruppen.

Kilder

Referanser

  1. Brinkman S, Johnson S et.al. Efficacy of infant simulator programmes to prevent teenage pregnancy: a school-based cluster randomised controlled trial in Western Australia. The Lancet 2016. dx.doi.org
  2. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/tl-tlb082416.php