Nyhetsartikkel

Nytt prevensjonsmiddel beskytter mot HIV

Forskere har utformet og testet en vaginalring med HIV-medisin som skal beskytte HIV-negative kvinner mot sykdommen. Forskerne bak studien betegner resultatene som et gjennombrudd innen HIV-forebygging.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vaginalringen er av silikon. Stoffet dapivirine blir frigtt fra ringen og konsentreres i vevet i skjeden. Dette gjør at HIV forhindres i å etablere seg i kroppen under samleie.

Det er en ny forskningsstudie publisert i tidsskriftet The New England Journal of Medicine, som har undersøkt vaginalringen og effekten av den.

Forskerne bak studien gjorde en dobbeltblindet placebokontrollert studie blant afrikanske kvinner der halvparten av kvinnene brukte ringen, mens den andre halvparten brukte en placebo-ring.

Forskerne testet ringen på mer enn 4500 afrikanske kvinner mellom 18 og 45 år.

Færre ble smittet

Videnskab.dk skriver at resultatene er banebrytende og godt nytt, siden dette er første gang man har klart å behandle medet virusdrepende middel, som ødelegger virus ved infeksjonsstedet.

Forskerne skriver innledningsvis i den publiserte artikkelen at mer enn halvparten av de 35 millioner menneskene som i dag lever med infeksjon med humant immunsviktvirus type 1 (HIV-1), er kvinner. Et flertall av disse kvinnene bor i Afrika sør for Sahara.

Vaginalringen ble i forbindelse med studien testet i Sør Afrika, Malawi, Uganda og Zimbabwe.

Forsøket ble gjennomført i to deler og viser at gruppen av kvinner som brukte vaginalringen, hadde i snitt 30 prosent færre tilfeller av HIV-smitte enn kvinner som brukte en placebo-ring.

Liten effekt hos de yngste kvinnene

Det positive resultatet med 30 prosent færre tilfeller av HIV-smitte gjaldt for kvinner over 21 år. For yngre kvinner var ikke resultatene like gode. Effekten var 61 prosent hos kvinner på 25 år og eldre, mens det var forsvinnende liten effekt hos dem som var yngre. Den postiive effekten av ringen økte hos dem som brukte ringen nøyaktig etter oppskriften.

Det så ut til at forklaringen bak dette var at kvinner over 21 år brukte ringen mer korrekt enn den yngste aldersgruppen. Men forskerne skriver også i diskusjons-kapitlet at kjønnsorganene til kvinner i den yngre aldersgruppen kan være mer utsatt for HIV-1-infeksjon og kan potensielt være vanskeligere å beskytte.

Kilder

Referanser

  1. Baeten J, Palanee-Phillips T, et.al. Use of a Vaginal Ring Containing Dapivirine for HIV-1 Prevention in Women. The New England Journal og Medicine 2016.
  2. videnskab.dk