Informasjon

P-piller for menn - snart en virkelighet?

P-piller for menn har vært etterspurt og forventet i mange år. Nå har forskningen omsider kommet så langt at vi snart bør håpe at også menn kan få flere alternativer enn kondom og sterilisering.

P-piller for menn eller andre hormonpreparater menn kan bruke som tilsvarer kvinnenes p-piller, har vært etterlyst i mange år - og er det fortsatt (februar 2021). En artikkel i Aftenposten refereres det til en undersøkelse der 9000 menn fra ni land i fire kontinenter, fikk spørsmål om hvordan de stilte seg til p-piller for menn. 55 prosent av de spurte var positive til dette. P-piller for kvinner har vært på markedet siden 1960-tallet, så mange mener at det er på tide at menn får et tilsvarende tilbud. De alternative prevensjonsmetodene som menn har kontroll på, er i dag kondom, avbrutt samleie eller sterilisering.

Hormonell prevensjon hos menn

Hos menn produseres spermier/sædceller kontinuerlig i testiklene. Dette er en prosess som stimuleres av hormonet testosteron. Målet med forskningen på hormonell prevensjon hos menn er å finne en måte som midlertidig blokkerer virkningene av testosteron slik at det stanser produksjonen av friske spermier. Men det byr på utfordringer. Å senke testosteronnivået uten at det gir bivirkninger, som tap av sexlysten, er vanskelig. Det er også risiko for skade på sædcellene, noe som øker risikoen for skader på et eventuelt foster/barn.

En måte å senke testosteronproduksjonen i testiklene på, er å gi menn en syntetisk utgave av testosteron sammen med hormonet progesteron. Gestagener er syntetiske versjoner av det kvinnelige kjønnshormonet progesteron og inngår i mange prevensjonsmidler for kvinner. Denne løsningen stanser testikkelproduksjonen av testosteron og vil i de fleste tilfeller hindre spermieproduksjon. Samtidig holder det testosteron-nivået i blodet normalt og bivirkninger unngås. Problemet er at noen menn fortsetter å produsere nok spermier til å gjøre kvinnen gravid.

Forskningen fokuserer nå på ulike kombinasjoner av syntetisk testosteron og progestogener. Flere studier er på gang i ulike land.

En viktig ulempe med å bruke syntetisk testosteron er at spermieproduksjonen nedsettes i ulik grad blant menn med ulik etnisitet. Disse forskjellene kan skyldes genetiske, ernærings- eller miljømessige faktorer, men den eksakte grunnen er fortsatt ukjent. En forståelse av dette kan føre til nye måter å finne effektiv hormonell prevensjon for menn med ulik etnisk bakgrunn.

Tror p-pillen for menn kan bli virkelighet

Det er mange pågående forskningsprosjekt der man utforsker ulike metoder for mannlig prevensjon. Forskerne er optimistiske og tror at en sikker, effektiv og reversibel metode skal kunne bli en realitet, selv om den fortsatt er noen år unna.

Så kanskje blir hormonell prevensjon for menn en kommersiell virkelighet i fremtiden.