Nyhetsartikkel

P-piller gir ikke nedsatt fertilitet

Mange års bruk av p-piller går ikke utover kvinners evne til å bli gravid senere i livet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har gjennomført det som skal være den hittil største undersøkelsen av langvarig p-pillebruk - og om dette har en sammenheng med evnen til å bli gravid på et senere tidspunkt.

Studien omfatter 3727 kvinner i alderen 18 til 40 år, og resultatene er nylig publisert i tidsskriftet Human Reproduction. Undersøkelsen er en del av et forskningsprosjekt som kartlegger hvordan livsstilsfaktorer påvirker fertiliteten. I prosjektet deltar kvinner og menn som planlegger å få barn.

Det er kjent at kvinners fruktbarhet kan være nedsatt de første månendene etter at de har sluttet med denne prevensjonen.

- P-piller brukes i mange år siden kvinner i dag starter tidlig og samtidig velger å få barn sent i livet. Derfor er det viktig å vite noe om de langsiktige konsekvensene og om muligheten for å få barn senere, sier Ellen Mikkelsen i en nyhetsmelding fra Aarhus Universitet. Hun er en av forskerne bak studien.

Les mer om p-piller her

Vil berolige

Mikkelsen håper at resultatene kan bidra til å berolige kvinner som er bekymret for om p-pillebruken kan påvirke fertiliteten.

- Konsekvensene av langvarig p-pillebruk har vært diskutert flere ganger. Jeg håper at våre funn kan berolige kvinner som er usikre på konsekvensene av å bruke p-piller som prevensjonsmiddel i mange år. Vi kan se at langvarig bruk ikke går utover sjansene for å bli gravid senere i livet. Tvert imot virker det som om kvinner som har brukt p-piller i flere år, har litt lettere for å bli gravide enn kvinner som bare brukte p-pillen i kun to år, sier hun.

Andre prevensjonsmidler

De danske forskerne har også undersøkt ulike former for prevensjon i forhold til sjansen for å bli gravid i etterkant.

Mens studien pågikk, hadde 62 prosent av kvinnene brukt p-piller som prevensjon, mens 21 prosent hadde brukt kondom eller andre former for prevensjon.

Den danske studien bekrefter at det kan være litt vanskeligere for p-pillebrukerne å bli gravide i de første månedene etter at de sluttet å bruke pillen. Men etter disse månedene hadde kvinner som har brukt p-piller like enkelt for å bli gravid som de som brukte andre former for prevensjon.

P-pille og risiko

P-piller er piller som inneholder hormonene østrogen og gestagen/progesteron. Disse hormonene forekommer normalt i kvinnens kropp, og er avgjørende for eggløsning og svangerskap.

P-pillene skal hindrer eggløsning. I tillegg blir livmorslimhinnen mindre mottakelig for et befruktet egg, samtidig som at slimet i livmorhalsen blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.

Prevensjonsmidler som ineholder østrogen fører til en økning av risiko for blodpropp. Kvinner som har hatt blodpropp i legger eller lunger, eller som har en kjent økt risiko for blodpropp, skal derfor ikke bruke østrogenholdige prevensjonsmidler. Hos friske kvinner er risiko for blodpropp også økt ved bruk av p-piller, men risikoen er så liten at det regnes som trygt å bruke p-piller.

Les mer: P-piller og tromboserisiko

En stor studie som ble publisert i British Medical Journal i 2009 undersøkte sammenhengen mellom blodpropp og p-pillebruk. Studien viste at de nye p-pillene som finnes på markedet gir en langt høyere risiko for blodpropp enn de eldre pillene.

Les mer om dennen studien her

Videre viser en undersøkelse fra Legemiddelverket at selv om 47 prosent av jenter som bruker p-piller vet at blodpropp er en av bivirkningene. Men kun halvparten av p-pillebrukerne kjenner til symptomene på dette.

Se animasjon om hva som skjer hvis en blodpropp løsner