Informasjon

Naturlig prevensjon

Naturlig prevensjon er naturmetoder som avholdenhet, sikre perioder, avbrutt samleie og amming.

Temaside om Korona

Forskjellige naturmetoder som ikke inkluderer bruk av hormonpiller eller mekaniske hinder som kondom, brukes over hele verden, særlig i utviklingsland. Effekten av de ulike naturmetodene er utilstrekkelig dokumentert, kliniske studier som foreligger er av lav eller moderat kvalitet. Allikevel kan bruk av naturmetoder egne seg godt for noen kvinner.

En kvinne med normal fruktbarhet (fertilitet) som er seksuelt aktiv, har en 85 prosent sjanse for å bli gravid i løpet av ett år. Ulike tiltak mot uønsket graviditet har vært praktisert opp gjennom tidene.

Avholdenhet

Total avholdenhet innebærer å avstå fra seksuelt samkvem fullstendig. Metoden har ingen hormonelle bivirkninger, og avholdenhet tilrås av enkelte religiøse grupper. Metoden er 100 prosent effektiv til å forhindre graviditet, og den hindrer også overføring av kjønnssykdommer.

Kvinner som er avholdende til de kommer opp i 20-årene, og som har få partnere, har minsket risiko for kjønnssykdommer, fertilitetsproblemer og utvikling av livmorhalskreft. Avholdenhet koster ingenting, men er vanskelig å overholde i et parforhold.

Neste side