Nyhetsartikkel

Risiko for at p-stav flytter på seg

Prevensjonsimplantat (p-stav)  har i enkelte tilfeller forflyttet seg i armen og ført til skade på nerver eller blodårer.

Dette ifølge en nyhetsmelding Statens Legemiddelverk publiserte i januar 20201.

Den aktuelle p-staven, Nexplanon, har i sjeldne tilfeller vandret til lungepulsåren. Nexplanon er den eneste p-staven som er på markedet i Norge i dag. 

P-staven skal settes under huden i overarmen. Dersom implantatet er satt for dypt eller feil, kan det føre til at nerver eller blodårer i armen blir skadet.

Tilfellene der implantatet har flyttet på seg, kan skyldes feil eller for dyp innsetting. Instruksjonen for innsetting og fjerning av Nexplanon er nå oppdatert for å redusere risikoen for at dette skal skje. I tillegg bør helsepersonell og kvinner som har p-stav, regelmessig sjekke at implantatet er på riktig plass. Legen kan vise kvinner som får p-stav, hvordan man ved å kjenne forsiktig, kan forsikre seg om at implantatet er på riktig plass.

-Ingen stor risiko

-Hvor vanlig er det at p-staven flytter på seg?

- Vi har fått under ti bivirkningsmeldinger om at p-staven har forflyttet seg i armen. Det er ikke meldt noen tilfeller i Norge av at p-stav har forflyttet seg til lungepulsåren, sier Camilla Duedahl Hende ved Statens Legemiddelverk til NHI.no.

P-staven er en av de mest anbefalte prevensjonsmetodene. Ifølge reseptregisteret ble det i 2018 skrevet ut 27 144 resepter på Nexplanon i Norge.

- Det er ingen stor risiko for at det skal skje, men det er viktig at man sjekker at implantatet er på riktig plass, sier Duedahl Hende.

Legemiddelverket opplyser at det er sendt ut informasjon om risiko og riktig innsettingsteknikk. Produktinformasjon og pasientkort blir også oppdatert.

Kilder

Referanser

  1. Statens Legemiddelverk: Risiko for forflytning av Nexplanon implantat som kan føre til skader på nerver og blodårer legemiddelverket.no