Nyhetsartikkel

Spermkvalitet best om vinteren

En ny studie viser at menns spermkvalitet er best om vinteren og våren.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en ny studie er spermiekvaliteten hos menn best om vinteren og tidlig på våren. Om vinteren er spermiene av bedre kvalitet og beveger seg raskere. Siden avtar kvaliteten jevnt fra våren og utover.

Årsaken til dette er ikke sikkert kjent, men kan skyldes at kaldere temperatur gir best miljø.

Israelske forskere har studert prøver fra mer enn 6000 menn som ble behandlet for infertilitet mellom januar 2006 og juli 2009. Av disse hadde 4960 en normal spermieproduksjon, og 1495 hadde unormal produksjon, for eksempel et lavt antall sædceller per milliliter sæd. Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer vanlig spermiekvalitet som 16 millioner spermier per milliliter sæd som normalt.

Studien er publisert i American Journal of Obstetrics & Gynaecology, og forskerne skriver at denne kunnskapen kan være nyttig i fertilitetsbehandling for par som sliter med å bli gravide –hvis problemet ligger hos mannen.

Påvirkes av temperaturen

I prøver med normal spermiekonsentrasjon, fant forskerne et større antall spermier med raskere svømmehastighet om vinteren. Disse kvalitetene sank jevnt og trutt fra våren og utover. For prøvene med lav spermiekonsentrasjon, var det ingen store variasjoner gjennom året, men andelen av spermier som svømte sakte, toppet seg om høsten.

Grunnen til at spermiene synes å være av best kvalitet om vinteren, er ennå ikke klart. En teori er at spermier påvirkes av temperaturer. I dyrestudier har sesongmessige endringer i spermieproduksjon og fruktbarhet vært knyttet til faktorer som temperatur, lengden på dagslyseksponering og hormonvariasjoner.

Ikke vent til vinteren

Men tross ny viten: Forskerne vil ikke anbefale leger å fortelle par som sliter med å bli gravide om å vente til vinteren eller våren med å prøve å få barn. Par bør prøve uansett årstid, og kan også ha nytte av behandling.

Kvinners høye alder og fedme-epidemien er sannsynlige årsaker til økende infertilitet. Mange mødre føder sitt første barn når de har passert 30 år, og forskning har vist at overvekt kan forstyrre eggløsningen hos kvinner og sædkvalitet hos menn.

Ifølge britiske National Health Service (NHS), er den beste måten menn kan forbedre sin fruktbarhet på, å unngå alkohol og røyking og prøve å opprettholde en sunn vekt.

Studien fra Israel var en tverrsnittsstudie som undersøkte forholdet mellom årstiden og en rekke målinger av sædkvaliteten. Formålet var som sagt å finne ut om det er en sesongmessig variasjon i kvaliteten.

Studien har ikke undersøkt om dette direkte påvirker fruktbarheten, eller om det er mer sannsynlig at par blir gravide på visse tider av året.

Det er også viktig å merke seg at klimaet kanskje er annerledes i Israel enn der du bor, og derfor vil trolig resultatene variere alt etter som hvor man befinner seg. Men at sædkvalitet er avhengig av temperatur, er allerede godt dokumentert, så at sædkvalitet er best i vintermånedene kan være forenlig med dette.

Kilder

Fagmedarbeidere