Nyhetsartikkel

Se opp for p-pillebruk

Selv om 47 prosent av jenter som bruker p-piller vet at blodpropp er en av bivirkningene, kjenner kun halvparten av p-pillebrukerne til symptomene på dette. Det viser en ny, norsk undersøkelse.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Rask behandling er viktig ved blodpropp. For å oppnå dette, må jenter som bruker kombinasjonspiller vite hvilke symptomer som gir mistanke om blodpropp, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

Norstat har foretatt en undersøkelse på oppdrag fra Legemiddelverket som viser at 47 prosent av de spurte jentene mellom 16 og 30 år har opplevd bivirkninger av p-pillen. Mest vanlige bivirkninger er vektøkning, humørforandringer og blødningsforstyrrelser.

Les også: Dette er blodpropp

Symptomene

Selv om mange kjenner til at blodpropp også kan forekomme ved bruk av p-piller, er det svært mange som ikke kjenner symptomene på dette.

- De fleste som får blodpropp etter p-pillebruk, får blodpropp i samleårene, eller venene. Dette fører til hevelse og smerte i legg, lår eller arm, sier Hortemo til NHI.no.

Dette er en alvorlig tilstand som krever sykehusinnleggelse og behandling.

En blodpropp som løsner og går til lungene, kan bli livstruende.

- Da er det viktig å være oppmerksom på plutselig tung pust, plutselig smerte i brystet og plutselig hoste, sier han.

Se animasjon om hva som skjer hvis en blodpropp løsner

Størst risiko

Hortemo understreker likevel at de fleste bivirkningene ved bruk av p-piller er ufarlige og går over etter kort tid.

- For alle jenter som starter med kombinasjonspille er det viktig å vite at risikoen for blodpropp er størst de første 6-12 månedene etter oppstart. Hvis du blir syk og må til lege eller sykehus, pass på å fortelle legen at du bruker p-piller, opplyser Hortemo.

Les også: Sikrest med de eldste p-pillene

Hva med minipillen?

Hvert år får rundt 200 kvinner blodpropp etter p-pillebruk. I snitt dør en kvinne av dette i året. Det er de såkalte kombinasjonspillene, som kan gi blodpropp som bivirkning. Minipillen er ikke forbundet med slike bivirkninger.

Les også: Minipiller

- Vårt budskap ved bruk av minipillen er at dette generelt ikke øker risikoen for blodpropp. Men hvis en kvinne selv har hatt blodpropp, er ikke risikoøkningen avklart og da bør dette veies mot behovet for prevensjon, sier Hortemo.

Undersøkelsen fra Norstat bekrefter også at mange jenter er redd for å gå opp i vekt når de begynner med p-piller.

- Frykten er overdrevet. Gjennomsnittlig vektoppgang er mindre enn en halv kilo, sier Hortemo.

Diskuter denne artikkelen i vårt forum

Vil du vite mer?