Nyhetsartikkel

Erektil dysfunksjon - en mulig risikofaktor for hjertekarsykdom?

Erektil dysfunksjon som prediktor for hjerte- og karsykdom, angis å være på størrelse med kjente risikofaktorer som høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en metaanalyse og systematisk oversikt som ble forhåndspublisert på nett i tidsskriftet Circulation1 i begynnelsen av januar 2013.

Tidligere studier har vist at impotens, definert som ereksjonsproblemer, kan være et sterkt forvarsel på fremtidig hjerte- og karsykdom, særlig hos menn med type-2 diabetes.

Den nye metaanalysen som inkluderer data fra mer enn 90 000 pasienter, forsterker forbindelsen mellom erektil dysfunksjon og økt risiko for kardiovaskulære hendelser og død.

Indikator på fremtidig hjertekarsykdom

Forskerne oppgir at pasienter med erektil dysfunksjon hadde 44 prosent høyere risiko for kardiovaskulære hendelser, og 25 prosent høyere risiko for død uansett årsak, sammenlignet med personer uten erektil dysfunksjon.

Erektil dysfunksjon var også forbundet med 62 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt og 39 prosent økt risiko for hjerneslag. Forfatterne mener derfor at erektil dysfunksjon bør inkluderes i de europeiske retningslinjene for forebygging av hjerte- og karsykdom. Analysen viser at erektil dysfunksjon som indikator eller prediktor for slike fremtidige hendelser, er på størrelse med kjente risikofaktorer som høyt blodtrykk og høyt kolesterol

Totalt inkluderte samleanalysen 14 studier, med mer enn 90 000 deltakere som ble fulgt i over seks år.

Behandling av erektil dysfunksjon kan hjelpe

I følge forfatterne kan det se ut som medisinsk behandling av erektil dysfunksjon kan gi lavere risiko for slike hendelser. Livsstilsendringer som blir gjort for å forbedre den erektile dysfunksjonen, kan også vise seg gunstig for prognosen for kardiovaskulære hendelser og død. Hvis så er tilfelle, kan erektil dysfunksjon betraktes som en risikofaktor.

Risikoen for kliniske hendelser hos pasienter med erektil dysfunksjon var høyere enn hos røykere og ved høyt kolesterol. Den relative risikoen var høyest hos yngre pasienter, og pasienter med en basisrisiko i mellomskiktet, sammenlignet med de som hadde høy eller lav risiko for hjerte- og karsykdom.

40-50 ganger høyere risiko

Andre studier viser til forskjellen i risiko for ulike aldersgrupper. Er du i 70-årene og har erektil dysfunksjon, øker risikoen for hjertesykdom 1.4 ganger. Sliter du med erektil dysfunksjon når du er i 40-årene, er risikoen for hjertesykdom 40- 50 ganger høyere enn om du ikke har dette problemet. I en uttalelse til Medscape forteller en forsker innenfor dette området om hvilken effekt det kan gi ved erektil dysfunksjon, dersom du gjør noe med risikofaktorene: Pasienter som går ned i vekt og får kontroll på risikofaktorene, har samme effekt av dette som de ville hatt dersom de tok 25 mg med Viagra.

Kilder

Referanser

  1. Vlachopoulos CV, Terentes-Printzios DG, Ioakeimidis NK, Aznaouridis KA, Stefanadis CI. Prediction of cardiovascular events and all-cause mortality with erectile dysfunction. Circulation 2013. circoutcomes.ahajournals.org
  2. Erectile dysfunstion: Harbringer of Heart disease? - Medscape.com