Nyhetsartikkel

Hjelper ved orgasme- og ejakulasjonsproblemer

Tadalafil er et legemiddel mot erektil dysfunksjon (impotens). Nå har en metaanalyse vist at det også har en positiv effekt på orgasme- og ejakulasjonsproblemer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Metaanalysen ble forhåndspublisert på nett i januar 2013 i tidsskriftet BJU International1.

Analysen er basert på 17 dobbeltblinde, randomiserte, placebokontrollerte 12 ukers studier av dette legemidlet, hvor deltagerne var 3581 personer med erektil dysfunksjon. Resultatene viste betydelige forbedringer i ejakulasjons- og orgasmefunksjon hos deltagerne.

Forfatterne fant at tadalafil hadde gunstig effekt både ved erektil-, ejakulasjons- og orgasmeproblemer.

Klart forbundet med seksuell tilfredsstillelse

I en artikkel i Medscape Medical News2 poengterer en av forfatterne at selv menn med milde ereksjonsproblemer kan ha ejakulasjons- og orgasmeproblemer. Videre sier han at ereksjon ikke er det eneste aspektet av seksuell dysfunksjon, og at seksuell tilfredsstillelse er klart forbundet med evne til å få orgasme, og evne til ejakulasjon.

Forskerne fant at tadalafil er en svært kraftig modulator av ejakulasjons- og orgasmefunksjon. Tadalafil (10 eller 20 mg) forbedret ejakulasjonsfunksjonen hos 66 prosent av menn med betydelige ejakulasjonsproblemer, mot 36 prosent av menn som tok placebo. For menn med markante orgasmeproblemer ble dette forbedret hos 66 prosent av mennene som tok tadalafil, mot 35 prosent av de som tok placebo. Jo mer alvorlig graden av ejakulasjons- eller orgasmeforstyrrelser var, jo større andel av mennene opplevde forbedring sammenlignet med placebo.

Behov for flere studier

Forskerne anfører at det er behov for ytterligere studier. De anbefaler også at man forbedrer testosteronnivået, før man starter med tadalafil.

Ejakulasjon og orgasme er to forskjellige kroppslige hendelser, selv om opplevelsen av ejakulasjon (sæduttømningen) er en viktig del av orgasmen. Sæduttømningen er en ryggmargsrefleks under kontroll av hjernen. Ved sæduttømning skjer en serie sammentrekninger av ulike muskelgrupper i området rundt kjønnsorganene. Orgasmen styres fra hjernen og kan beskrives som en «følelsesstorm» av vellyst.

Les også: Ejakulasjons- og orgasmeproblemer hos menn

Kilder

Referanser

  1. Paduch D.A. Bolyakov A, Polzer PK, Watts S.D.. Effects of 12 weeks of tadalafil treatment on ejaculatory and orgasmic dysfunction and sexual satisfaction in patients with mild to severe erectile dysfunction: integrated analysis of 17 placebo-controlled studies†. BJUI 2013; 111(2): 334-43. onlinelibrary.wiley.com
  2. Tadalfil may lessen ejaculatory and orgasmic dysfunctions - Medscape Medical News www.medscape.com/viewarticle/778859