Informasjon

Husk klamydiatesten

Antall klamydiatilfeller øker i alderen 20 til 24 år.

Temaside om Korona

Klamydia er en infeksjon i underlivet forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis.

Infeksjonen er mest utbredt hos unge under 25 år. Men mens det de siste fem årene har vært en nedgang i antall tilfeller i aldersgruppen 15–19 år, har det vært en tilsvarende økning i aldersgruppen 20–24 år i denne perioden.

Til enhver tid har om lag èn av 20 seksuelt aktive unge klamydia - som er en infeksjon som kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner.

Les også: Sex på turistreiser

Kan være symptomfritt

Infeksjonen gir ingen symptomer i 60-80 prosent av tilfellene både hos kvinner og menn. De vanligste symptomene er svie ved vannlating, og/eller utflod hos både kvinner og menn. Menn har ofte kløe i urinrørsåpningen. Kvinner kan i tillegg ha uregelmessige blødninger. Tilstanden kan også medføre underlivssmerter og feber. I sjeldne tilfeller kan du også få forbigående leddsmerter.

Les også: Klamydia og barnløshet

I fjor var sju av ti som fikk diagnostisert klamydia under 25 år, og 61 prosent av de diagnostiserte var kvinner.

– Tallene gjenspeiler i stor grad hvem som velger å teste seg og ikke nødvendigvis den reelle fordelingen av klamydia i befolkningen, sier seniorrådgiver Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet i en nyhetsmelding på deres nettsted.

Flere bør teste seg

Klamydia er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge.

– Er du under 25 år og seksuelt aktiv, bør du teste deg ved hvert partnerbytte slik at du unngår komplikasjoner og ikke smitter andre, sier Kløvstad.

Behandlingen av klamydia er antibiotika og både testing og behandling er gratis.

Mennesker over 24 tester seg oftere enn de som er yngre, trolig derfor er forekomsten av klamydia lavere i denne aldersgruppen enn blant de som er under 25 år.

– Det er spesielt i risikogruppen under 25 år at forekomsten av klamydia er størst. Det vil være mye å vinne på at flere i denne gruppen tester seg. Spesielt viktig er det at flere unge menn tester seg, sier Kløvstad.

Husk at siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.

Les også: Hva er mycoplasma genitalium?

Kilder

Referanser

  1. Folkehelseinstituttet - www.fhi.no