Nyhetsartikkel

Jevnlig sex - senere overgangsalder

Kvinner som har sex ukentlig, kommer senere i overgangsalderen enn de som har sex sjelden.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kommer kvinner som har jevnlig sex, senere i overgangsalderen (menopause) enn kvinner som er lite seksuelt aktive?

Det har forskere bak en studie basert på data fra amerikanske "Study of Women's Health Across the Nation (SWAN)" undersøkt, og kommet fram til at svaret er ja.

Resultatene viste følgende: kvinner som rapporterte om at de er seksuelt aktive ukentlig, hadde 28 prosent mindre sannsynlighet for å komme i overgangsalderen på et gitt tidspunkt sammenlignet med kvinner som var seksuelt aktive sjelden (mindre enn en gang i måneden).

Seksuell aktivitet inkluderte samleie, oralsex, seksuell berøring og kjærtegn eller onanering.

Forskningen er publisert i Royal Society Open Science1.

Fulgt opp i 10 år

Forskningen er basert på data innsamlet fra 2 936 kvinner fra SWAN-studien i 1996/1997.

Gjennomsnittsalderen ved første intervju var 45 år og de fleste hadde utdanning over videregående nivå. I gjennomsnitt hadde de to barn, de fleste var gift eller var i et forhold og bodde sammen med partneren sin.

Ved studiestart hadde ingen av kvinnene ennå kommet i overgangsalderen. Men 46 prosent opplevde symptomer på dette - for eksempel endringer i menstruasjonssyklusen (perimenopause). 54 prosent hadde ingen symptomer på perimenopause eller overgangsalder.

Kvinnene ble bedt om å svare på flere spørsmål, blant annet hvor ofte de hadde sex med partneren sin det siste halvåret og hvilken type sex de hadde. Intervjuer ble gjennomført i løpet av en periode på ti år.

Resultatene viste altså at kvinner som hadde sex ukentlig, kom senere i overgangalderen enn de som hadde sex en gang i måneden. På samme måte var det 19 prosent mindre sannsynlig at de som hadde sex månedlig, kom i overgangsalderen i en gitt alder sammenlignet med de som hadde sex sjeldnere enn en gang i måneden.

Forskerne kontrollerte for egenskaper som østrogennivå, utdanning, BMI, rase, røykevaner, alder ved første menstruasjon, alder ved første intervju og generell helse.

«Bestemorhypotesen»

En av forfatterne bak studien, Ruth Race ved University College London (UCL), sier i en nyhetsmelding fra universitetet at menopausen selvfølgelig er uunngåelig2. Ingen ting kan forhindre at evnen til reproduksjon tar en ende. Men hun mener tidspunktet for overgangsalderen kan være tilpasset med tanke på sannsynligheten for å bli gravid.

Førsteforfatter av studien, Megan Arnot, sier i den samme nyhetsmeldingen: funnene tyder på at hvis en kvinne ikke har sex, og det ikke er noen sjanse for graviditet, velger kroppen "ikke å investere" i eggløsning.

Kan det være at biologien gjør en avveining mellom å investere energi i eggløsning og å investere andre steder - som for eksempel å holde seg aktiv ved å ta hånd om barnebarn?

Arnot sier: ideen om at kvinner slutter å være fruktbar for å investere mer tid i familien sin er kjent som "bestemorhypotesen": at overgangsalderen opprinnelig har utviklet seg hos mennesker for å redusere en reproduksjonskonflikt mellom ulike generasjoner av kvinner.

- Under eggløsning svekkes kvinnens immunfunksjon, noe som gjør kroppen mer mottakelig for sykdom. Gitt at en graviditet ikke er sannsynlig på grunn av mangel på seksuell aktivitet, vil det være fordelaktig å bruke energien og ressursene på andre måter, sier hun.

Kilder

Referanser

  1. Arnot M, Mace R. Sexual frequency is associated with age of natural menopause: results from the Study of Women's Health Across the Nation. Royal Society Open Science 2020. doi:https://doi.org/10.1098/rsos.191020
  2. https://www.ucl.ac.uk/news/2020/jan/having-less-sex-linked-earlier-menopause