Nyhetsartikkel

Kan få bedre seksualliv med årene

Godt nytt til kvinner som frykter et dårligere seksualliv i forbindelse med overgangsalderen: En ny studie viser at det slett ikke trenger å skje.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny studie viser at med alderen kan seksuallivet by på mer nytelse og glede enn tidligere.

Studien inkluderer nær 40 kvinner med en gjennomsnittsalder på 58 år. Målet var å undersøke hvordan den seksuelle funksjonen endrer seg over tid. Dette var en kvalitativ studie, der det ble gjennomført intervjuer av kvinnene.

Les også: God sex

Og resultatene viser at noen kvinner faktisk er mer tilfreds med seksuallivet sitt når de har passert midten av livet - selv om de ikke har sex så ofte som før.

Disse kvinnene følte seg mer selvsikre og komfortable i egen kropp etter som de ble eldre. Dermed følte de seg også mer fri. De rapporterte om bedre kunnskap og forståelse av egen kropp etter som de ble eldre, og følte de hadde mer kompetanse til å kommunisere sine seksuelle behov til partneren sin.

Holly N. Thomas er professor i medisin ved University of Pittsburgh og en av forskerne bak studien som ble offentliggjort nylig under den nordamerikanske "Menopause society`s annual meeting" i Orlando.

Hun sier til Endocrine Today at endringer i seksuell funksjon er vanlig når kvinner kommer i overgangsalderen. Men ikke alle endringer er negative. Og mange kvinner tilpasser seg negative endringer ved å endre seksuell atferd eller prioritere de følelsesmessige aspektene ved sex foran det fysiske.

Les også: En av tre eldre har regelmessig sex

Negative endringer

eldre par

De vanligste negative endringene det ble rapportert om i studien, var nettopp sjeldnere sex, men også lavere libido, tørrhet i skjeden og vansker med å oppnå orgasme. Endringene ble sett på som psykososiale stressfaktorer oftere enn biologiske faktorer. De negative seksuelle endringene kunne også være knyttet til forholdet til partneren - partnerens helseproblemer eller seksuell dysfunksjon.

Den hyppigst rapporterte positive endringen blant kvinnene var økt seksuell tilfredsstillelse til tross for en nedgang i seksuell aktivitet. Deltakerne mener de positive endringene kommer av bedre selvtillit, økt selvinnsikt og bedre kommunikasjonsevner.

Les også: Sexliv i alderdommen

Verdsetter følelser

For å møte de negative endringene, gjorde kvinnene i undersøkelsen ulike tilpasninger. Det kunne være bruk av glidemiddel, forlenge forspillet - som omfatter andre typer seksuell aktivitet - utprøving av andre seksuelle stillinger, mer onani og å oppmuntre partneren til å behandle problemer med erektil dysfunksjon. Å verdsette i større grad enn tidligere de følelsesmessige sidene av sex, ble også sett på som en tilpasning.

Forskerne bak studien presiserer at det som har vært typiske forskningsfunn på dette temaet, er at kvinners seksualliv blir verre jo eldre de blir. Dette er gjerne kvantitative studier.

- Men kvantitative studier fanger kanskje ikke opp de individuelle historiene om kvinners opplevelser av seksuallivet i forbindelse med overgangsalderen. Kvalitative tilnærminger som tillater kvinner å snakke om sine erfaringer, kan fange nyansene, sier Holly N. Thomas.

Les også: Eldre og seksualitet

(Kilde: www.healio.com, www.webmd.com)