Nyhetsartikkel

Nesten en av ti kvinner har smerter under samleie

Britiske forskere har undersøkt hvor mange kvinner som har smerter under samleie - og hva som kan være årsaken til plagene.

Ifølge forskerne bak studien er smertefull sex - dyspareuni - et vanlig, men neglisjert helseproblem blant kvinner.

Studien er utført i Storbritannia med britiske kvinnelige deltagere og publisert i tidsskriftet British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Smertefullt samleie (dyspareuni) er vedvarende eller tilbakevendende smerte når man forsøker, eller oppnår, inntrenging av penis i skjeden. Tilstanden kan være primær - det vil si at kvinnen alltid har hatt smerter forbundet med seksuell aktivitet. Eller sekundær - at kvinnen tidligere har fungert normalt seksuelt.

Her kan du lese vår pasientinformasjon: Seksuelle smertetilstander hos kvinner

Forskerne skriver innledningsvis i rapporten at forekomsten i befolkningen er anslått til å være fra 3 til 18 prosent, og at de underliggende forholdene ofte er vanskelig å diagnostiere og behandle. Nettopp derfor er smerter knyttet til sex ofte oversett eller dårlig håndtert, noe som forverrer plagene til pasienten.

Målet med denne studien var å få et mer korrekt estimat på hvor mange kvinner som plages med dette - og se på sammenhenger som kan være årsaken til smertene.

Les også: Nedsatt seksuell lyst hos kvinner

Vaginisme

Smerte under samleie

I løpet av studien, undersøkte forskerne nærmere 7000 seksuelt aktive kvinner i alderen 16 til 74 år. De fant ut at nesten åtte prosent hadde smerter i forbindelse med sex.

Fysiske faktorer som tørrhet i skjeden og psykiske faktorer som angst forbundet til sex, så ut til å være noen av de bakenforliggende årsakene til smertene.

Les også: Seksuell dysfunksjon hos kvinner

I den forbindelse er vaginisme et sentralt begrep: det er smerte som er knyttet til angst for sex. Dette er en psykisk reaksjon der kvinnen forbinder seksuell aktivitet med smerte og frykt. Det har oppstått en fobi mot enhver form for inntrengning i skjeden. Tanken på eller forsøk på inntrengning gir ufrivillige muskelsammentrekninger rundt inngangen til skjeden. Hvorfor noen kvinner utvikler vaginisme og andre ikke, er ikke kjent.

Les også: Nedsatt seksuelle tenning hos kvinner

Neste side