Nyhetsartikkel

Par har mindre sex enn tidligere

Par har mindre sex i dag sammenlignet med ti år tilbake. En stor britisk undersøkelse viser at nær en tredjedel av menn og kvinner ikke har hatt sex den siste måneden.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien ble publisert i British Medical Journal1 våren 2019 og dataene viser en generell nedgang i seksuell aktivitet mellom 2001 og 2012. 

Par som er over 25 år og som enten er gift eller er samboer, er den gruppen som har hatt størst nedgang. 

Les også: Sex og helse henger sammen

Nedgang i alle grupper

34 000 britiske menn og kvinner mellom 16 og 44 år er inkludert i studien. De ble spurt om sine seksualvaner ved tre anledninger: 1991, 2001 og 2012.

Resultatene viser at mindre enn halvparten (41 prosent) av personer i alderen 16 til 44 har hatt sex minst en gang i uken i den siste måneden.

Andelen som ikke rapporterer om sex den siste måneden, har økt - fra 23 prosent til 29 prosent blant kvinner og fra 26 prosent til 29 prosent blant mennene mellom 2001 og 2012.

Gruppa som rapporterte om at de hadde mye sex (10 ganger eller mer i måneden)  - har falt fra 20 prosent i 2001 til 13 prosent i 2012.

Blant studiedeltagerne mellom 35 til 44 år, ble det rapportert følgende: Antall ganger kvinner har sex i måneden har falt fra fire til to ganger - for menn har det falt fra fire til tre ganger. 

Resultatene viser også at halvparten av kvinnene og nesten to tredjedel av mennene i den siste undersøkelsen sier at de ville ha mer sex.

Les også: Hvorfor kysser vi?

Krevende hverdagsliv

Når forskerne bak studien skal forklare resultatene, skriver de at mye av grunnen kan være knyttet til en stresset hverdag i et moderne liv: arbeid, familieliv og fritid krever mye.

Kaye Wellings er hovedforfatteren bak studien og sier til BBC Health at "det moderne tempoet" kan være en grunn til at mange mennesker har mindre sex i dag. Den gruppen der den seksuelle aktiviteten går mest ned, er den såkalte "sandwich-generasjonen" - menn og kvinner som må sjonglere livene sine mellom barnepass og ansvar for foreldre som blir eldre.

Nedgangen sammenfaller med økende bruk av sosiale medier, noe som kan ha påvirkning på dette. 

Men når dette er sagt: Dr. Peter Leusink fra Radboud University Medical Center skriver i en redaksjonell artikkel tilknyttet studien at det å ha sex sjeldnere ikke nødvendigvis er et problem for den enkeltes helse og velvære. Og at kvantitet ikke nødvendigvis henger sammen med kvalitet når det kommer til sex. 

Les også: Syk av stress? 

Kilder

Referanser

  1. Wellings K, Palmer M, et.al. Changes in, and factors associated with, frequency of sex in Britain: evidence from three National Surveys of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal). BMJ 2019. doi.org