Informasjon

- En klem om dagen er minimum

Mange småbarnsforeldre er misfornøyd med sexlivet i mange år.

En ny, svensk studie viser at mange småbarnsforeldre er misfornøyd med sexlivet så lenge som åtte år etter spedbarnstiden. - Sensualiteten er viktigst, særlig når parene ikke har sex så ofte, sier forsker Tone Ahlborg.

Forskerne ved Sahlgrenska akademiet har utviklet et spørreskjema som vitenskapelig tester hvordan par opplever kvaliteten på forholdet. I 2002 ble det gjort en undersøkelse av 820 nybakte foreldre i Göteborg - målet var å finne ut hvordan de opplevde parforholdet seks måneder etter fødselen. Studien ble fulgt opp i 2006, da det første barnet var fire år gammelt.

Nå har forskerne fulgt opp studien videre og intervjuet foreldrene åtte år etter første fødsel.

Studiene viser at foreldrene generelt opplevde en forverring av forholdet da barnet var fire år gammelt. Når barnet ble åtte år, var forholdet noe bedre, men fortsatt ikke så bra som da barnet bare var seks måneder gammelt.

Les også: God sex

Tone Ahlborg er en av forskerne bak studien og mener resultatene gir grunn til bekymring.

- Årsakene til seperasjon og skilsmisse er mange og komplekse. Det kan handle om for lite tid til hverandre, stress og trøtthet som foreldre eller at barna er i fokus på bekostning av parrelasjonen, sier hun til NHI.no.

Les også: Et lykkelig ekteskap er godt for helsen

Hun sier at par kan oppleve at de lever som søsken om de aldri har sex, og at risikoen for utroskap da er stor.

Mindre tid til kos

Parene i studien gir utrykk for at det er blitt mindre kosing, som igjen fører til at kvaliteten på den sensuelle dimensjon av forholdet er dårligere. Den seksuelle dimensjonen lå generelt på et konstant lavt nivå, både da det første barnet var seks måneder, fire år og åtte år.

Verdt å merke seg er at par som har bare ett barn, er like misfornøyde med sexlivet som de som har flere barn. Parene oppgir at de føler seg trøtte og at dette er årsaken til at sexlivet ikke fungerer godt. De oppgir også at de sjelden har sex - en til to ganger i måneden.

- Sensualiteten er viktigst, særlig når parene ikke har sex så ofte. Foreldre bør klemme hverandre minst en gang om dagen. Det trar sju sekunder - så det har man tid til. Ellers er det viktig med sex en gang i blant slik at parene skal oppleve seg som kjærlighetspartnere og ikke bare foreldre, sier Ahlborg, og ber par om å huske at de kan ordne barnevakt noen timer selv om de ikke har noen spesiell grunn til det.

- Vil kvaliteten på sexlivet i et parforhold i småbarnstiden si noe om hvordan foreldre takler småbarnslivet i sin helhet?

- Slik behøver det ikke å være. For noen par er det kun det seksuelle som fungerer bra, mens alt det andre er konfliktfyllt. Men det vanlige er at om man unner seg sensuell og seksuell samvær, så gir dette energi, man opplever bekreftelse og en samhørighet som kjærester - ikke bare foreldre, sier hun.

Les også: Nedsatt seksuell lyst

- Sørg for avlastning

Studien har pågått i mange år og har resultert i seks vitenskapelige artikler. Resultatene viser at noe av det mest stressende i forholdet, er mangel på tid for seg selv - både hver for seg og tid sammen uten barn. Mange foreldre har også nevnt at de mangler avlastning, både i foreldrerollen og i parforholdet.

- Selvfølgelig finnes det også foreldre som sier at de føler et fint fellesskap, også som kjærester, når de gjør ting sammen med barna, sier Ahlborg.

Les også: Orgasmeproblemer hos kvinner

Hun sier at det er viktig at småbarnsforeldre sørger for avlastning slik at de kan få mulighet til å være i fred på tomannshånd. Likevel tror hun det viktigste er å hjelpe dem med å innse at småbarnstiden ikke varer evig, og at felleskapet og gleden rundt barna kan overskygge mangelen på egentid og tid med hverandre i en periode.

Skjemaet som forskerne fra Göteborg har utviklet, skal måle opplevd kvalitet av et forhold. Skjemaet, som kalles Quality of Dyadic Relationship, består av 36 spørsmål om hvordan paret har det sammen - om samvær, tilfredshet, sensualitet og seksualitet. Testen brukes blant annet på familievernkontor i Sverige.

Les også: Barn og samlivsbrudd

Noen gode råd

Resultatene fra studien gir en pekepinn på hva som kan holde liv i forholdet:

  • Sensualitet. Kos og kyss er et utmerket verktøy for å kjenne at man er sammen som kjærester, særlig hvis sexlivet har tatt en pause.
  • God kommunikasjon. Avsett tid til å snakke sammen flere ganger i uka, for eksempel etter at barna har sovnet.
  • Uttalelsesrett. Begge må få uttrykke sine ønsker om situasjonen og fortelle hva de føler, men uten å anklage eller generalisere.
  • Bekreftelse. Å få en positiv bekreftelse fra partneren om at du er god - både som forelder og kjæreste - gjør godt.