En stor andel av ungdommer med akne behandles med antibiotika. Det er et dilemma i en tid med økende antibiotikaresistens. Kan spironolakton være et alternativ for kvinner?
En studie har sett på inntaket av og nivået av vitamin B12 og folat blant norske vegetarianere og veganere. Siden B12 bare forekommer naturlig i animalske produkter, er disse personene i risiko for B12-mangel.
Spennende og innovativ forskning med bruk av kunstig intelligens pågår med å modellere og forbedre egenskaper til antistoffer mot blant annet infeksjoner, kreftsykdommer, inflammatoriske prosesser.
Behandlingen av covid-19 har endret seg gjennom pandemien. I starten forsøkte man med eldre, eksisterende medikamenter. Etterhvert kom nye til. Og vaksinene fikk avgjørende betydning.
Reinnleggelser i sykehus er en utfordring for helsetjenesten og samfunnet. Det fører til pasientlidelser og ekstra kostnader. Kan utskrivninger og overføring av ansvar forbedres?
Lavintensitets rødlys terapi er de senere årene tatt i bruk mot ulike sykdommer. Kan slik behandling minske forekomsten av nærsynthet blant barn med begynnende nærsynthet?
Bare halvparten av de med hjernerystelse oppnår full tilfriskning etter 6 måneder ifølge en studie. Endringer i thalamus ser ut til å spille en sentral rolle.
Akutte traumatiske subdurale hematomer krever ofte kirurgisk evakuering ved hjelp av kraniotomi (beinklaff settes tilbake) eller dekompresjonskraniektomi (beinklaff settes ikke tilbake). Hvilken metode er best?
Mange opplever å få isjias i løpet av livet. En smertefull tilstand som man gjerne vil bli kvitt, raskt. Men er kirurgi løsningen? En systematisk oversikt har sammenholdt resultater fra originalstudier.
Glukoseregulerende medikamenter som brukes i behandlingen av diabetes type 2, har vist seg også å ha meget gunstige effekter på fedme og kan endre behandlingen av fedme.
Frem til nå har ikke den medikamentelle behandlingen av Alzheimers sykdom påvirket den underliggende sykdomsutviklingen. Kanskje kan monoklonale antistoffer gjøre det?
En tredjedel av pasienter med epilepsi har ingen effekt av antiepileptika. For dem kan nevrokirurgi være aktuelt, men bare 50 prosent opplever et vellykket inngrep. Kan kunstig intelligens forbedre resultatene?
Tidsskriftet Nature melder om protester mot en opptreningsstudie ved long-covid som US National Institutes of Health (NIH) planlegger. Det argumenteres med at studien kan gjøre skader og innebærer sløsing med ressurser.
Anestesimidlet ketamin har fått økende oppmerksomhet som alternativ behandling ved behandlingsresistent alvorlig depresjon. Her er et kort sammendrag om hva vi vet per i dag.