Nyhetsartikkel

6 medisiner som kan rote med pasientens sexliv

Bivirkninger av en rekke medikamenter kan påvirke sexlivet negativt.

Temaside om Korona

Kanskje ikke en nyhetssak, men interessant likevel. Urologen Henry Rosevear presenterer på Medscape en kort gjennomgang av medikamenter som kan påvirke pasienters sexliv1. Han viser til at et konsistent funn i studier er at 25 prosent av alle resepter ikke blir  hentet ut og at 50 prosent av resepter for kroniske tilstander ikke blir tatt som foreskrevet2. Det kan være mange forklaringer på dette, men til urologen Rosevear forteller mange pasienter at de ikke tar medisinen fordi den påvirker deres sexliv negativt.

Antihypertensiva kan ha en slik effekt. Siden en ereksjon er en vaskulær hendelse, så vil alt som interfererer med blodstrømmen til penis kunne føre til erektil dysfunksjon. Det gjelder særlig tiazider og spironolakton, men også betablokkere kan skape problemer fordi de nedsetter hjertefrekvensen som normalt øker under seksuell stimulering.

Alfablokkere brukes i behandlingen av prostataobstruksjon. De kan påvirke mannens sexliv på to måter:De har dels en antihypertensiv effekt og nedsetter blodstrømmen til penis, og i noen tilfeller forårsaker de retrograd ejakulasjon.

Selektive serotonin reopptakshemmere (SSRIs) brukes mot depresjon, men mange av dem kan føre til forsinket ejakulasjon og forsinket orgasme.

Andre antidepressiva som trisykliske og monoamin oksidase hemmere, men også antipsykotika, har en negativ effekt på libido.

Hormonbehandling av prostatakreft har som mål å nedsette testosteronproduksjonen. Og nedsatt testosteron reduserer libido. Fordi prostatakreften er hormonfølsom, finnes det ingen god måte å økte testosteronmengden på uten samtidig å forverre kreftsykdommen.

PDE5-hemmere, Viagra-liknende medikamenter, brukes til å hjelpe menn å oppnå ereksjon, men de har også sine bivirkninger i form av hodepine, nesetetthet, ansiktsrødme, brystbrann - symptomer som kan ødelegge gleden ved sex.

Som Henry Rosevear skriver, det er ikke meningen med denne rapporten å oppfordre til å la de ulike tilstandene gå ubehandlet på grunn av disse bivirkningene, men han påpeker at pasienter bør få informasjon om disse bivirkningene slik at de forstår hva som skjer.

Kilder

Referanser

  1. Rosevear H. 6 Meds That Can Mess With Your Patient's Sex Life - Medscape - Jan 19, 2021. www.medscape.com
  2. Viswanathan M, Golin CE, Jones CD, et al. Interventions to improve adherence to self-administered medications for chronic diseases in the United States: a systematic review. Ann Intern Med. 2012;157(11):785-795. doi:10.7326/0003-4819-157-11-201212040-00538 DOI