Nyhetsartikkel

Akutte mageplager ved cøliaki

Pasienter som følger en streng glutenfri diett, opplever akutte mageplager innen et par timer etter ufrivillig eksponering for gluten. Hvorfor er det slik?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pasienter med cøliaki som følger en streng glutenfri diett, opplever magetarm plager i form av kvalme, oppkast og magesmerter i løpet av 1 til 2 timer etter eksponering for gluten1. Det har frem til nå ikke vært noen forklaring på de akutte gluteninduserte symptomene. Gastrointestinale manifestasjoner som likner på kraftig gluten ekponering hos pasienter med cøliaki, er fremtredende ved cytokin frigjørings syndrom (cytokine release syndrome) etter infusjon av biologiske stoffer som aktiverer T-cellene. Forskere har undersøkt cytokin-frigjøringen fra slimhinnen og gluten-spesifikke CD4+ T-celler hos pasienter med cøliaki, men de har ikke klart å vise at akutt gluten-eksponering fører til endringer i cytokinene.

I en internasjonal studie har forskere nå testet om gluten-eksponering medfører en systemisk cytokinproduksjon som er relatert i tid til symptomer2. Seriemålinger av cytokiner ble gjennomført blant pasienter med cøliaki etter gluten-eksponering.

To former for eksponeringer ble utført. Intradermale injeksjoner med antigene gluten-peptider og inntak av glutenholdig mat. Begge eksponeringene medførte rask stigning av cytokiner til verdier fire ganger høyere enn normalverdier i minst 15 ulike plasma cytokiner. IL-2, IL-8 og IL-10 var de interleukinene som ga de mest prominente utslagene. IL-2 og IL-8 var de eneste cytokinene som var forhøyet etter 2 timer, og der stigningen kom før symptomene. Etter gluten inntak var IL-2 det tidligste og mest prominente cytokinet med en 15-dobling av verdiene etter 4 timer. Jo høyere IL-2-verdier, jo mer uttalt kvalme og brekninger.

De intradermale injeksjonene ga ingen lokale hudreaksjoner til forskjell fra vanlige forsinkede hypersensitivitets reaksjoner, noe forskerne mener skyldes at immunreaksjonen skjer i CD4+ T-cellene i tarmen

Supplerende studier av gluten-spesifikke T-celler + primære lymfocytter, begge hentet fra pasienter med cøliaki, tyder på at gluten-spesifikke CD4+ T-celler i tarmveggen raskt reaktiveres ved antigen-eksponering, noe som mest sannsynlig forklarer de akutte gastrointestinale symptomene. Mye tyder på at økningen i cytokiner i blodet etter eksponering for gluten har kliniske og immunologiske effekter som selektivt påvirker vevet hvorfra de er dannet - med andre ord tarmsymptomer.

 

Kilder

Referanser

  1. Barratt SM, Leeds JS, Sanders DS. Factors influencing the type, timing and severity of symptomatic responses to dietary gluten in patients with biopsy-proven coeliac disease. J. Gastrointestin. Liver Dis. 2013; 22: 391–396. www.jgld.ro
  2. Goel G, Tye-Din J, Qiao S-W, et al. Cytokine release and gastrointestinal symptoms after gluten challenge in celiac disease. Science Advances 07 Aug 2019. advances.sciencemag.org