Nyhetsartikkel

Alkoholproduserende tarmbakterier

En studie viser at tarmbakterier kan produsere alkohol i så store mengder at det kan medfører både "promille" og sykdom.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ikke alkoholisk fettleversykdom (NAFLD) er en tilstand med økt infiltrasjon av fett i leveren hos pasienter som er alkoholavholdende, eller kun inntar alkohol i små mengder. Tilstanden er assosiert med overvekt, metabolsk syndrom og diabetes, og er nå den hyppigste leversykdommen i den vestlige verden. NAFLD gir lite symptomer, men ca. 5% av pasientene utvikler en inflammasjon i leveren, en tilstand som kalles ikke alkoholisk steatohepatitt (NASH). NASH er forbundet med fibrose, levercirrhose og økt risiko for leversvikt og leverkreft.

En kinesisk lege behandlet en pasient med NAFLD. Pasienten var avholdsmann, men det ble likevel tatt en prøve som viste en alkoholpromille på 0,4. Legen kjente til at en spesiell sopp i tarmen kan lage et internt «autobryggeri», men den aktuelle soppen lot seg ikke påvise. Derimot ble det etter grundige analyser av pasientens tarmflora påvist rikelige mengder av en stamme med Klebsiella pneumoniae som viste seg å ha høy kapasitet til å danne etanol ved god tilgang på karbohydrater.

Denne oppdagelsen førte til at tarmfloraen til en kohort med 43 pasienter med NAFLD ble undersøkt, og den samme bakterien ble påvist i betydelige mengder hos 60% av pasientene, men kun hos svært få i en kontrollgruppe. For å sjekke hypotesen om at denne bakteriestammen kunne bidra til utvikling av fettlever, ble avføring inneholdende den aktuelle klebsiellastammen installert i tarmen til mus, som deretter raskt utviklet fettlever. Hos mus som ble foret med avføring hvor denne bakterien var fjernet, fant man ingen utvikling av fettlever.

Studien tyder altså på at egenprodusert alkohol kan være en mulig årsak til fettleversykdom. Dette er overraskende og spennende, men må bekreftes i nye studier og i andre populasjoner. Dersom dette fenomenet er utbredt, kan vi kanskje se for oss at politiet også må ta avføringsprøver dersom sjåfører blåser rødt på promillekontroller!

Kilder

Referanser

  1. Yuan J, Chen C, Cui J, et al. Fatty liver disease caused by high-alcohol-producing Klebsiella pneumoniae. Cell Metabolism 2019; 30: 675-88. PMID: 31543403 PubMed