NHI.no har tidligere rapportert om gunstige effekter av avokado. Nå foreligger en ny studie som viser det samme. Studien er basert på to amerikanske kohorter: 68.786 kvinner fra Nurses' Health Study og 41.701 menn fra Health Professionals Follow-Up Study1. Begge gruppene var fri fra kreft, koronarsykdom og hjerneslag ved inklusjon i studien.
Inntak av to eller flere porsjoner per uke med avokado var forbundet med en 16 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdom (HR 0,84) og en 21 prosent lavere risiko for koronarsykdom (HR 0,79). Ingen signifikante assosiasjoner ble observert mellom avokadoinntak og hjerneslag. Å erstatte en halv porsjon margarin, smør, egg, yoghurt, ost eller bearbeidet kjøtt med tilsvarende mengde avokado per dag var forbundet med ytterligere 16 til 22 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.
Vi har også tidligere referert fra en annen vitenskapelig artikkel2 basert på de samme kohortene som viste liknende resultater med olivenolje. Olivenoljegruppen hadde 14 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdom og 18 prosent lavere risiko for koronarsykdom.
Effekten var mer signifikant når avokado erstattet smør, margarin og bearbeidet kjøtt. Dette var imidlertid ikke tilfelle når avokado erstattet olivenolje, nøtter og andre planteoljer, noe som gir støtte til tidligere forskning som viser fordelene med en planterik diett med mindre inntak av animalsk fett og protein.
Avokado er en frukt rik på fiber, plantesteroler som hemmer kolesterolabsorpsjon, fytonæringsstoffer og enumettede fettsyrer, inkludert olivensyre3. Avokado og olivenolje er begge rike på olivensyre.
Avokado kan brukes i salater, sammen med andre grønnsaker, smørbrød, og som tilbehør til mager proteinrik mat (som kylling eller fisk), eller de kan spises alene. Guacamole er en meksikansk rett av most avokado som kan brukes som dip eller kald saus.
Kilder
Referanser
- Pacheco LS, Li Y, Rimm EB, et al. Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults. J Am Heart Assoc. 2022;11(7):e024014. doi:10.1161/JAHA.121.024014 DOI
- Guasch-Ferré M, Li Y, Willett WC, et al. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. J Am Coll Cardiol. 2022;79(2):101-112. doi:10.1016/j.jacc.2021.10.041 DOI
- Rakel D. Commentary. Avocados: a food to include. PracticeUpdate, published April 07, 2022. www.practiceupdate.com