Nyhetsartikkel

En pille mot cøliaki?

Den eneste behandlingen av cøliaki er livslang glutenfri diett. Forskning pågår som tester om en farmakologisk intervensjon kan bedre behandlingen av pasienter med symptomer på tross av glutenfri diett.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Cøliaki er en hyppig forekommende autoimmun sykdom forårsaket av inntak av gluten fra cerealier. Det foreligger en ervervet immunrespons på gluten, og den eneste tilgjengelige behandlingen for sykdommen er en livslang glutenfri diett. Immunresponsen mot gluten skriver seg fra CD4+ T-celler som spesifikt reagerer på gluten peptider. Konsekvensen blir endringer i tarmslimhinnens "tight junctions".

Tight junctions forsegler tilliggende epitelceller i et smalt bånd like under overflaten i tarmens slimhinne. Deres oppgave er å begrense passasjen av molekyler og ioner gjennom rommet mellom cellene som normalt er lukket. Det meste av substansene som absorberes må derfor passere gjennom cellene enten ved diffusjon eller aktiv transport for å komme seg gjennom vevet. På denne måten sikrer kroppen god kontroll over hvilke substanser den slipper gjennom tarmslimhinnen. 

Ved cøliaki gjør gluten at disse tight junctions forblir åpne og ikke lukket slik de normalt skal være. Dette utløser inflammasjon som forårsaker skade i tarmslimhinnen.

Larazotid acetat er en ny klasse medikamenter som kalles regulatorer av tight junctions1. Larazotid binder seg til reseptorer på epitelcellene i tarmen og hindrer at de epiteliale tight junctions åpner seg, noe som kan induseres av bakterielle antigener, pro-inflammatoriske cytokiner eller gliadin peptider (en komponent av gluten). Når larazotid tas før et måltid, kan det bidra til å holde tight junctions lukket og på den måten dempe den inflammatoriske prosessen som trigges av gluten.

Forleden ble den første pasienten inkludert i en fase 3-studie med larazotid blant pasienter med cøliaki2. Studien tester effekten og sikkerheten av larazotid som et tilskudd til pasienter med cøliaki som opplever symptomer på tross av at de er på en glutenfri diett. Larazotid har i tre fase 2-studier gitt positive resultater3.

Planen nå er å inkludere 600 pasienter i en multisenter, randomisert, placebokontrollert studie i USA. Deltakerne vil ta medisinen tre ganger per dag før måltidene.

Dette er første gang det gjennomføres en fase 3-studie med et medikament ved cøliaki.

Kilder

Referanser

  1. Castillo NE, Leffler DA. Chapter 8 - Celiac Disease as a Model Disorder for Testing Novel Autoimmune Therapeutics, 2014. www.sciencedirect.com
  2. Celiac Disease Foundation. First Patient Dosed in First Ever Phase 3 Clinical Trial for Celiac Disease. 15.08.2019. celiac.org
  3. Leffler DA, Kelly CP, Green PH, et al. Larazotide acetate for persistent symptoms of celiac disease despite a gluten-free diet: a randomized controlled trial. Gastroenterology. 2015 Jun;148(7):1311-9.e6. www.ncbi.nlm.nih.gov