Nyhetsartikkel

- For lite kunnskap om migrene hos barn

Både foreldre, lærere, og allmennleger har for lite kunnskap om migrene hos barn, ifølge allmennlege og hodepineekspert Tine Poole.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I forbindelse med lanseringen av 12 informasjonsvideoer om hodepine hos barn, videoer som Foreningen for kroniske smerter og Hodepine Norge har fått laget, påpeker allmennlege Tine Poole at alt for få har kunnskap om migrene hos barn.

Informasjonsvideoene finner du her

 - Mange barn og unge med hodepine blir ikke tatt på alvor av foreldrene. Når de går i flere år med ubehandlet migrene, kan migrenen bli kronisk. Det vil si at de har hodepine minst 15 dager hver måned. Dette skjer selv om barn med migrene ofte har foreldre som selv har sykdommen, sier Poole.

Det anslås at det er minst ett barn i hver skoleklasse som har migrene. Diagnosen blir hos barn stilt av allmennlege eller barnelege. 

Lite kunnskap blant fastleger

Poole mener at det er lite interesse blant allmennleger for migrene hos barn.

- Det er lite kunnskap blant fastleger om migrene hos barn. "Har du vondt i hodet? Da får du bare ta en paracet da," sier mange. At kunnskapen blant fastlegene om denne tilstanden er for dårlig, må vi gjøre noe med. Det var også noe Bent Høie påpekte i Spørretimen i Stortinget 7.mars da temaet var migrene, sier Poole.

- For mange leger sitter det langt inne å sette en kronisk diagnose på et barn. Jeg har jobbet spesielt med dette i mange år, så jeg føler meg trygg på det, noe du ikke kan forvente at alle allmennleger gjør. Det er kun i sjeldne tilfeller det henvises til spesialist, sier Poole.

Les også tilsvaret til Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin: Mener fastleger har bra kunnskap om hodepine hos barn

Enhver tilbakevendende hodepine skal diagnostiseres

Når Poole holder kurs om migrene, blant annet i regi av Legeforeningen, er det en ting som alltid skjer:

- Det er alltid en lege som sier "nå skjønner jeg hva det er barnet mitt feiler", eller "hva det er jeg har". Ofte får de også dårlig samvittighet for at de ikke har forstått det før. Enhver tilbakevendende hodepine skal diagnostiseres, sier Poole.

Poole håper at både foreldre til barn med hodepineplager, lærere, helsesøstre og leger vil ha nytte av informasjonsvideoene.

- Jeg håper at informasjonsvideoene vil føre til at flere foreldre ber om utredning av sine barn med hodepine, og at legene får mer press på seg til å lære om migene hos barn. Dersom man går til legen med migrene, og får beskjed om at det er spenningshodepine man har, kan det hende at man ikke ber om hjelp til smertene flere ganger, sier Poole.

Hele intervjuet med Tine Poole finner du her.