Nyhetsartikkel

Ingen alvorlig influensa denne vinteren?

Folkehelseinstituttet kritiserer NHIs nyhetsartikkel om den kommende influensaen. Les hvorfor.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NHI publiserte for noen dager siden en artikkel med tittelen Alvorlig influensa denne vinteren? Innholdet baserte seg på en kommentarartikkel i New England Journal of Medicine1. Vår artikkel antydet at den kommende influensaen kunne bli alvorlig siden vaksineeffekten til årets vaksine er lav.

Folkehelseinstituttet sier i en kommentar til vår artikkel at den inneholder feil og unøyaktigheter. 

Folkehelseinstituttet påpeker følgende:

  • Vi sier ikke at årets influensa vil ramme flere enn tidligere. Snarere tvert imot, fjorårets harde sesong kan indikere at immuniteten i befolkningen har økt og dermed at færre blir syke.
  • Testaktiviteten i Australia (eller Norge) er ikke en god indikator på hvor omfattende et utbrudd er. For eksempel tester vi flere i Norge i dag enn under 2009-pandemien, uten at dette har noe med sykdomsutbredelse å gjøre.

NHIs artikkel gir inntrykk av at en ekspert ved Folkehelseinstituttet har blitt intervjuet. Det er ikke tilfelle. NHI refererte til en nyhetssak på Folkehelseinstituttets hjemmesider2, noe som ikke fremgikk tydelig nok i vår artikkel.

NHI beklager det inntrufne.

Kilder

Referanser

  1. Paules CI, Sullivan SG, Subbarao K, Fauci AS. Chasing Seasonal influenza — The need for a universal influenza vaccine. N Engl J Med, November 29, 2017. doi:10.1056/NEJMp1714916 DOI
  2. Folkehelseinstituttet. Influensatopp ventet etter jul. Publisert 12.12.2017. www.fhi.no