Nyhetsartikkel

Internettbasert kognitiv atferdsterapi ved alvorlig depresjon

Internettbaserte programmer har ført til en dramatisk bedring i tilgangen på kognitiv atferdsterapi, men hvor effektive er disse appene?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kognitiv atferdsterapi (Cognitive behavioral therapy, CBT) er en korttids behandling som hjelper til å endre folks tankemønster. Teknikken har vist seg verdifull i behandlingen av depresjon, angst og panikklidelser og andre mentale tilstander.

De senere årene har stadig flere studier vist gunstige effekter av internettbasert kognitiv terapi for depresjon. Frem til nå har det imidlertid vært uklart om slik behandling også hjelper ved alvorlig depresjon.

I en metaregresjons analyse av 21 studier fant en forskergruppe at CBT-apper var effektive i behandlingen av både mild, moderat og alvorlig depresjon1. Slike apper synes å kunne hjelpe et betydelig antall mennesker. Det gir en dramatisk økning i tilgangen på mental terapi, men det tilrås at pasientene får en innføring i appen av helsepersonell og en viss grad av oppfølging.

Du finner slike programmer på NHI.no her.

Kilder

Referanser

  1. Lorenzo-Luaces L, Johns E, Keefe JR . The Generalizability of Randomized Controlled Trials of Self-Guided Internet-Based Cognitive Behavioral Therapy for Depressive Symptoms: Systematic Review and Meta-Regression Analysis. Journal of Medical Internet Research, 2018; Vol 20, no 11, November . www.jmir.org