Endometriose er en vanlig sykdom som rammer opptil 15 prosent av alle kvinner i reproduktiv alder. Sykdommen oppfattes som multifaktoriell, inkludert endret immunitet, genetiske faktorer, ektopisk endometrium, retrograd menstrusjon og endret celleproliferasjon
En japansk studie publisert i Science Translational Medicine1 antyder at infeksjon med bakterien Fusobacterium kan spille en patogenetisk rolle ved endometriose. I en kohort av 155 kvinner hadde 64 prosent av pasientene med endometriose Fusobacterium-infiltrasjon i endometriet, mot 7 prosent av kontrollene.
Immunhistokjemiske og biokjemiske analyser avdekket at aktivert transformerende vekstfaktor-β (TGF-β)-signalering som følge av Fusobacterium-infeksjon av endometrieceller, førte til en overgang fra hvilende fibroblaster til transgelin (TAGLN)-positive myofibroblaster, som hadde evnen til å formere seg, feste seg, og migrere in vitro.
Fusobacterium-inokulering av infiserte endometrieceller hos mus resulterte i en markant økning i TAGLN-positive myofibroblaster og økt antall og vekt av endometriotiske lesjoner.
Vaginal antibiotikabehandling med metronidazol eller kloramfenikol forhindret i stor grad etablering av endometriose og reduserte antall og vekt av etablerte endometriotiske lesjoner i musemodellen.
Resultatene gir støtte til en økende interesse for en mulig mekanisme for patogenesen av endometriose via Fusobacterium-infeksjon og antyder at utryddelse av denne bakterien kan være en aktuell tilnærming for å behandle endometriose. Det pågår nå en klinisk studie med antibiotikabehandling av kvinner med endometriose. Inntil resultatene fra denne studien foreligger, er det per nå ingen indikasjon for å starte antibiotikabehandling ved endometriose.
Referanser
- Muraoka A, Suzuki M, Hamaguchi T, et al. Fusobacterium infection facilitates the development of endometriosis through the phenotypic transition of endometrial fibroblasts. Sci Transl Med. 2023;15(700):eadd1531. doi:10.1126/scitranslmed.add1531 DOI