Nyhetsartikkel

Kan SARS-CoV-2 overvinne vaksinene?

Vaksinasjon er vår vei ut av pandemien. Men urovekkende meldinger om mutasjoner og minsket vaksineeffekt gir grunn til bekymring. Hva gjør vi?

Alle virus, som SARS-CoV-2, utvikler og endrer seg over tid1. Når viruset replikerer og lager kopier av seg selv, vil det noen ganger endre seg litt, noe som er normalt for et virus. Vi sier det muterer. Et virus med en eller flere nye mutasjoner kalles en variant av det opprinnelige viruset.

Når et virus er utbredt i befolkningen og forårsaker mange infeksjoner, så øker sannsynligheten for at viruset muterer. Jo flere muligheter et virus har for å spre seg, jo mer replikerer det og jo større sjanse for at det endrer seg. De fleste virale mutasjoner har liten eller ingen innvirkning på virusets evne til å forårsake infeksjon og sykdom. Men noen ganger kan disse endringene påvirke virusets egenskaper, slik vi har sett med den britiske og den sør-afrikanske varianten som smitter lettere og ser ut til å gi høyere dødelighet2-3.

Les også: AstraZeneca-vaksinen har nedsatt effekt mot den sørafrikanske varianten

Spørsmålet vi alle stiller oss, er hvordan de nye variantene kan påvirke effekten av vaksinene? NHI har i flere nyhetssaker referert studier som viser nedsatt effekt av vaksiner mot både den sør-afrikanske og de brasilianske variantene4-5. Ifølge en rapport fra WHO1 forventes det at dagens vaksiner mot covid-10 skal gi i det minste noe beskyttelse mot nye virus varianter fordi vaksinene utløser en bred immunrespons som involverer en rekke antistoffer og celler. Mutasjonene gjør ikke vaksinene helt ineffektive. Og vaksineprodusentene lover oss at det kun tar uker å endre sammensetningen på vaksinene slik at de beskytter oss mot de nye variantene.

Les også: Mutasjoner truer effekten av covid-19 vaksinene

Vi har også lært at det å bli infisert med covid-19, ikke ser ut til å gi de fleste av oss noen varig beskyttelse mot nye infeksjoner med viruset, særlig ser det ut til å gjelde de som har hatt milde og asymptomatiske forløp5. Å la pandemien løpe fritt og tro at flokkimmunitet6 oppstår og hjelper oss til å overvinne viruset, er ingen god løsning. Det vil innebære en enorm belastning på helsetjenesten og samfunnene, og virusets evne til å mutere kan gjøre dette til en endeløs kamp.

Som WHO rapporten forteller1, må vi gjøre alt vi kan for å stanse spredningen av viruset for å forebygge mutasjoner som kan redusere effekten av de eksisterende vaksinene. I tillegg må produsentene tilpasse vaksinene til utviklingen av covid-19 viruset gjennom å endre eller legge til nye gensekvenser i mRNA-vaksinene, det kan behøves påfyllingsvaksiner og andre endringer kan bli nødvendige. Oppfølgingsstudier må fortsette slik at vi tidlig fanger opp endringer i vaksineeffekt.

Les også: Dødeligheten av det britiske koronaviruset

Hele verden må delta i bekjempelsen av viruset. De rike landene må være solidariske med de fattige landene. Det hjelper ikke at vi i den rike verden klarer å slå ned viruset, hvis det fortsetter å spre seg og mutere i de fattige landene - da kommer det raskt tilbake og kanskje i en farligere utgave.

Vi må følge rådene fra helsemyndighetene. Vi må stanse spredningen av viruset gjennom hyppig håndvask, bruk av ansiktsmasker, 1-2 meters avstand til andre, god ventilasjon, unngå større ansamlinger av mennesker, mindre sosial kontakt med andre. Det minsker risikoen for mutasjoner.

Vaksinasjon er vår vei ut av dette. Ettersom flere mennesker blir vaksinerte, vil mengden av virus som er i omløp, gå ned, noe som vil gi færre mutasjoner. Det er mulig at det ikke holder med den vaksinen vi får nå, kanskje må vi ha påfyll senere, og kanskje må det være en justert utgave av vaksinen som beskytter bedre mot eventuelle nye varianter.

Kilder

Referanser

  1. World Health Organization. The effects of virus variants on COVID-19 vaccines. Published 1 March 2021. www.who.int
  2. Wise J. Covid-19: New coronavirus variant is identified in UK. BMJ2020;371:m4857. doi:10.1136/bmj.m4857.
  3. Challen R, Brooks-Pollock E, Read JM, Dyson L, Tsaneva-Atanasova K, Danon L. Risk of mortality in patients infected with SARS-CoV-2 variant of concern 202012/1: matched cohort study. BMJ. 2021;372:n579. Published 2021 Mar 9. doi:10.1136/bmj.n579 DOI
  4. Madhi SA, Baillie V, Cutland CL, et al. Efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 Covid-19 Vaccine against the B.1.351 Variant. N Engl J Med, March 16, 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2102214.
  5. Garcia-Beltran WF, Lam EC, St. Denis K, et al. Multiple SARS-CoV-2 variants escape neutralization by vaccine-induced humoral immunity. Cell, published March 12, 2021. www.cell.com
  6. Desai AN, Majumder MS. What Is Herd Immunity? JAMA. Published online October 19, 2020. doi:10.1001/jama.2020.20895 DOI