Nyhetsartikkel

Kappløp i utviklingen av vaksine mot covid-19

Verden behøver en vaksine mot covid-19. Mange selskaper har meldt seg på i kappløpet om å utvikle en effektiv og trygg vaksine på kortest mulig tid.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det pågår et kappløp mellom vaksineutviklere om å lage en vaksine mot covid-19. Ifølge en artikkel i The Lancet er nå 10 kandidater igang med kliniske forsøk1. I et historisk perspektiv tar det 10 år å utvikle en vaksine, men denne gangen tror man det vil gå vesentlig raskere. Forskere ved universitetet i Oxford og AstraZeneca håper å være igang med den første fase 3 studien allerede i sommer. Mange infeksjonsmedisinere mener at selv 18 måneder på å utvikle en vaksine, er svært aggressivt, mens noen optimister tror det er mulig å ha flere hundre millioner vaksiner klare for utrulling ved slutten av 2020.

Ulike og nye teknologier tas i bruk, som nukleotid-baserte vaksiner. På samme måte som tradisjonelle levende-virus vaksiner, leverer disse vaksinene en genetisk sekvens inn i en vertcelle som får cellen til å identifisere antigener. I stedet for å bruke et svekket SARS-CoV-2-virus til å transportere koden, anvendes en syntetisk lipid nanopartikkel til å frakte mRNA templater. Forskerne prøver å trene opp immunsystemet til å gjenkjenne "spike"-proteinet som SARS-CoV-2-viruset bruker til å binde seg til og trenge inn i cellen. Andre bruker adenovirus til å frakte antigenet, og man håper det skal forsterke responsen fra B- og T-hukommelsesceller og gi bedre forebygging med færre doser.

Vaksiner basert på nukleotider eller adenovirus har ikke blitt godkjent tidligere, og man er usikker på om disse antigenene kan utløse tilstrekkelig beskyttelse mot patogenene.

Andre vaksineutviklere bruker mer etablerte teknologier. Eksempelvis samarbeider Sanofi og GlaxoSmithKline. De bruker en del av et "spike"-protein som antigen. Andre selskaper satser på en tilnærming med hele virus med svekkede eller drepte SARS-CoV-2.

Totalt har WHO registrert mer enn 100 kandidater i preklinisk utvikling. Hvor mange av disse som blir realiserte, vet man ikke.

Vaksineekspertene håper at flere vaksiner vil nå mållinjen, sett i lys av det enorme markedet. Men det er tvilsomt. Den typiske suksessraten for utvikling av vaksiner er 6 prosent. En bekymring er at ineffektive vaksiner kan forverre sykdommen.

Og det er fristende å ta "snarveier" i utviklingen og utprøvingen av vaksinekandidatene, noe som utfordrer forskningsetiske prinsipper. Det er dessuten åpenbare fordeler ved å teste ut nå, mens viruset enda herjer i ulike befolkninger.

Mye dokumentasjon på effekt av vaksinene skal fremskaffes for å sikre at vaksinene er effektive og trygge. Samtidig må selskapene starte å planlegge produksjon, distribusjon, levering og administrering av vaksinene. Og det mens de enda ikke vet om deres kandidat vil stå løpet frem til en god vaksine. En annen problemstilling er hvordan man skal sørge for at vaksinen blir gjort tilgjengelig på en rettferdig måte.

Alle er enige om at slik situasjonen er nå, så trenger vi en eller flere vaksiner for å få kontroll med pandemien.

Kilder

Referanser

  1. Mullard A. COVID-19 vaccine development pipeline gears up. The Lancet, June 06, 2020; 395 (10239): P1751-2. www.thelancet.com