Nyhetsartikkel

Koronaviruset muterer, betyr det noe?

Så langt er det påvist mer enn 12.000 mutasjoner i SARS-CoV-2 genomet, men det er særlig én mutasjon, som betegnes D614G, som ser ut til å ha betydning.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Koronarviruset muterer. Så langt har ikke det hatt noen vesentlig påvirkning på forløpet av pandemien, men det kan ha det i fremtiden.

I en studie fra Houston i USA har forskerne sammenlignet strukturen av viruset fra to bølger av infeksjon1. De har undersøkt mer enn 5000 genomer fra virus i den første og den nåværende infeksjonsbølgen. Nesten alle (99.9 prosent) virusstammene fra den siste bølgen hadde en mutasjon betegnet som D614G. Denne mutasjonen er vist å øke antallet "pigger" (spikes) på viruset - der antistoffene fester seg - noe som øker virusets evne til å infisere celler. I en tidligere bølge hadde 82 prosent D614G-mutasjonen.

Forskerne har funnet at pasienter infisert med den siste varianten av viruset hadde betydelig høyere antall virus når diagnosen ble stilt, sammenlignet med den første bølgen, noe som forteller at dagens virus er mer smittsomt. Samtidig fant de ikke at viruset var blitt dødeligere, men at alvorlighetsgraden av covid-19 var sterkere knyttet til pasientenes eventuelle underliggende sykdommer og genetiske forhold.

Forskerne har også funnet at noen av områdene på spike-proteinet - som er det primære målet for koronavirus vaksinene som nå er under utvikling - viste flere mutasjoner, noe som kan indikere at viruset endrer seg og på den måten unngår kroppens immunrespons.

En rekke studier har vist at koronaviruset muterer og utvikler seg ettersom det tilpasser seg mennesket som vert2-3. Det er så langt påvist mer enn 12.000 mutasjoner av SARS-CoV-2 genomene. D614G-mutasjonen finnes nå i nesten alle SARS-CoV-2 prøver over hele verden. Det er usikkert om dette er en god eller dårlig nyhet. Noen mener at det øker sannsynligheten for god effekt av vaksinene, andre frykter det motsatte. Så langt har man ikke funnet noen tegn på at det bør øke vår bekymring2. Fortsatt er det slik at mutasjoner i de fleste tilfeller fører til at det oppstår en "snillere" variant av viruset.

Kilder

Referanser

  1. Long SW, Olsen RJ, Christensen PA, et al. Molecular Architecture of Early Dissemination and Massive Second Wave of the SARS-CoV-2 Virus in a Major Metropolitan Area. medRxiv, The preprint server for health sciences. September 29, 2020. www.medrxiv.org
  2. Callaway E. The coronavirus is mutating — does it matter? Nature, 08 September 2020. www.nature.com
  3. Korber B, Fischer WM, Gnanakaran S, et al. Tracking Changes in SARS-CoV-2 Spike: Evidence that D614G Increases Infectivity of the COVID-19 Virus. Cell. 2020;182(4):812-827.e19. PMID: 32697968. PubMed