Nyhetsartikkel

Kostens betydning ved akne

Akne er en tilstand som påvirkes av vårt kosthold. En systematisk studie oppsummerer dagens kunnskap på dette området.

Antall publiserte studier om ernæring og akne har vært høyere de siste 10 årene enn de foregående 50. I en systematisk studie publisert i International Journal of Dermatology presenteres en oppsummering av funnene1. Datamaterialet bestod av 11 intervensjonsstudier og 42 observasjonsstudier som alle ble utført i tidsrommet 2009 til 2020.

Forfatterne fant en rekke kostfaktorer som disponerte for akne, som høy glykemisk indeks, melkeprodukter, hurtigmat ("fast food") og sjokolade. Det er lite dokumentasjon for at å spise 3 egg eller mer per uke, høyt inntak av cola eller annen brus og salt mat øker tendensen til akne. Derimot å spise frukt og grønnsaker, typisk mer enn 3 dager per uke, har en beskyttende effekt mot akne. Muligens har fisk en beskyttende effekt, mens det er usikkert hvilken rolle fettsyrer har.

Kosten påvirker hormoner som kan forverre akne. Inntak av mat med høy glykemisk indeks trigger utskillingen av insulin, som medfører vektøkning og inflammasjon. Sukkermengden som er i fruktjuice, brus, ferdigmat og produkter laget av hvitt mel har en liknende effekt. Melkeprodukter er rike på østrogener, androgener, IGF-1 og veksthormon fra kyr. Både helmelk og skummet melk inneholder aknedisponerende hormoner, og mettet fett fra ikke-melkeprodukter innebærer også en inflammatorisk risiko - ifølge en kommentar fra David Rakel, professor i allmennmedisin og kostholdsekspert ved universitetet i New Mexico2.

Kilder

Referanser

  1. Dall'Oglio F, Nasca MR, Fiorentini F, Micali G. Diet and acne: review of the evidence from 2009 to 2020. Int J Dermatol. 2021 Jan 18. doi: 10.1111/ijd.15390. Epub ahead of print. PMID: 33462816. PubMed
  2. Rakel D. The Acne Diet. Practice Update, February 02, 2021. www.practiceupdate.com