Nyhetsartikkel

Korsryggsmerte og sex

Vondt i ryggen er ille på så mange måter, også når vi skal ha sex. Få studier er gjennomført om dette temaet, men nylig har det kommet viktige bidrag til vår kunnskap om hvordan vi kan ha god sex tross vondt i ryggen.

Medscape har laget en oversiktsartikkel over dette temaet.

Hvilke konsekvenser har vondt i ryggen på vårt seksualliv? En studie fant at 46 prosent av pasientene anga at ryggsmertene hadde betydelig negativ innvirkning på deres sexliv1. Flere studier har vist at lave ryggsmerter fører til færre samleier1-2. I den ene studien anga 84 prosent av kvinnene og 55 prosent av mennene at de hadde seksuelle problemer på grunn av ryggplagene.

Hvilken posisjon er best?

Frem til nå har råd om samleie-posisjoner vært anektdotiske, basert på legens erfaringer og tips fra populærmagasiner. To eksperimentelle studier har nå gitt oss et bedre grunnlag for å bedømme hvilke posisjoner som er best3-4.

Den posisjonen som oftest har blitt anbefalt, er der mannen og kvinnen begge ligger på siden med mannen liggende bak kvinnen. Ifølge eksperimentene var dette den posisjonen som oftest forverret smertene hos menn med smerter som ble provosert når man bøyde i hoftene3.

Forskerne studerte fem forskjellige posisjoner.

  • Sideleie med mannen liggende bak kvinnen.
  • Hundestilling der kvinnen støtter seg på hendene.
  • Hundestilling der kvinnen støtter seg på albuene.
  • Misjonærstillingen der mannen støtter seg på hendene.
  • Misjonærstillingen der mannen støtter seg på albuene.

Hvilken posisjon som ble best tolerert, avhang av om pasienten fikk smerter ved å bøye seg fremover/eventuelt sitte (fleksjonsutløst), eller ved å strekke ryggen (ekstensjonsutløst) som når man lener seg bakover.

For menn med fleksjonsutløste ryggsmerter var den beste posisjonen der kvinnen stod i "hundestilling" på alle fire og støttet seg på albuene. Misjonærstillingen der mannen støttet seg på hendene sine, var den nest beste posisjonen. For menn med ekstensjonsutløste ryggsmerter anbefales sideleie der mannen ligger bak.

For kvinner med fleksjonsutløste smerter var hundestilling der kvinnen støtter seg på hendene, den beste posisjonen. Deretter fulgte sideleie, hundestilling der kvinnen støtter seg på albuene og misjonærstillingen der mannen støtter seg på hendene og der kvinnen bøyer minst mulig i hofter og knær. For kvinner med ekstensjonsutløste ryggsmerter er anbefalingene i motsatt rekkefølge med misjonærstillingen der mannen støtter seg på albuene, som den beste.

Hva om smertene forverres ved bevegelser?

Hvis smertene ble forverret hos kvinnen av bevegelsene under seksualakten, var den mest tolererte posisjonen misjonærstillingen der mannen støtter overkroppen med albuene og kvinnen bøyer godt i hofter og knær. Hundestillingen der kvinnen støttet seg på albuene, var den verste posisjonen for disse kvinnene.

Forskerne konkluderer at legene kan ikke anbefale én posisjon som passer for alle pasienter med lave ryggsmerter. Samtidig anbefaler forskerne at den partneren som kontrollerer bevegelsene, bruker hofter og knær mer enn ryggen.

Temaet er ikke ferdigstudert, og forskerne anbefaler flere studier.

Kilder

Referanser

  1. Ferrari S, Vanti C, Frigau L, et al. Sexual disability in patients with chronic non-specific low back pain-a multicenter retrospective analysis. J Phys Ther Sci. 2019;31(4):360-365. PubMed
  2. Akbas NB, Dalbayrak S, Kulcu DG, Yilmaz M, Yilmaz T, Naderi S. Assessment of sexual dysfunction before and after surgery fur lumbar disc herniation. J Neurosurg Spine. 2010:13:581-586.
  3. Sidorkewicz N, McGill SM. Male spine motion during coitus. Spine (Phila Pa 1976). 2014;39:1633-1639.
  4. Sidorkewicz N, McGill SM. Documenting female spine motion during coitus with a commentary on the implications for the low back pain patient. Eur Spine J. 2015;24:513-520. PubMed