Nyhetsartikkel

Man vokser sjelden av seg sjømatallergi

Allergi mot fisk og skalldyr kan være blant de mest alvorlige formene for allergi.

Temaside om Korona

En liten studie av barn og voksne i Canada tyder på at allergi mot fisk og skalldyr sjelden forsvinner med tiden1. Slike allergier er årsak til mange av de livstruende, anafylaktiske, reaksjonene.

Tall fra USA og Canada tyder på at omtrent 0,5 prosent av voksne og opptil 1 prosent av barn er allergiske mot fisk. Og opptil 2,5 prosent av voksne og 2 prosent av barn er allergiske mot skalldyr (shellfish).

I den aktuelle studien ble 63 pasienter inkludert, 37 med allergi mot fisk, 25 med allergi mot skalldyr, og 1 med allergi mot begge. Pasientene besvarte et spørreskjema og deres medisinske journaler ble gjennomgått.

Den vanligste allergifremkallende fisken var laks, 18 prosent av deltakerne reagerte allergisk på laks. Reker var det vanligste skalldyret man reagerte mot og som gjaldt nesten halvparen av dem med skalldyrallergi.

Det var 1 tilfelle av spontan tilbakegang av fiskeallergi og 1 tilfelle av skalldyrallergi. Med en samlet observasjonstid på 173,9 (fisk) og 124,7 (skalldyr) personår, opphørte fiskeallergien hos 0,6 prosent og skalldyrallergien hos 0,8 prosent per personår.

Matallergien ble tolket som opphørt hvis pasienten var i stand til å tåle minst ett måltid per uke med enten fisk eller skalldyr.

Begrensninger med studien var det lave antallet pasienter og forholdsvis kort observasjonstid.

Kilder

Referanser

  1. Zotova VN, Clarke AE, Chan ES, et al. Low resolution rates of seafood allergy. J Allergy Clin Immunol In Pract, online 22 September 2018 . doi:10.1016/j.jaip.2018.09.011 DOI