Nyhetsartikkel

Melk og helse

Det har de senere år vært en økende oppmerksomhet om hvor gunstig melk og melkeprodukter er for helsen vår.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en oversiktsartikkel i New England J of Medicine har forfatterne foretatt en kritisk gjennomgang av melkens betydning for vår helse1. Melkeprodukter fra kyr utgjør en viktig del av den vestlige verdens kosthold, særlig i de nordlige landene. I Norge anbefaler Helsedirektoratet at tre porsjoner melk og magre meieriprodukter om dagen kan bidra til at du får i deg nok jod og kalsium2. Det anbefalte inntaket baserer seg særlig på behovet for kalsium for å redusere risikoen for beinbrudd.

I følge forfatterne av denne oversiktsartikkelen er den vitenskapelige dokumentasjonen for de gunstige effektene av høyt inntak av melkeprodukter svak, og det er bekymringer for at melk kan ha mulige skadelige effekter. Det er bakgrunnen for at forfatterne har sett kritisk på forskningen rundt melk og helse.

Deres konklusjon er at et høyt inntak av melk og melkeprodukter kan være skadelig, særlig i befolkninger som i utgangspunktet har en høy kvalitet på kostholdet. Kalsium og vitamin D kan vi få fra andre matkilder som brokkoli, tofu, nøtter og bønner - og forfatterne mener at dette kan være en mer kostnadseffektiv måte å bedre ernæringen på.

Forfatterne avslutter likevel med at ytterligere vurderinger og forskning behøves for å evaluere betydningen av det daglige forbruket av melkeprodukter, men deres oppfordring er å moderere melkeinntaket.

Kilder

Referanser

  1. Willett WC, Ludwig DS. Milk and Health. N Engl J Med 2020; 382:644-654. www.nejm.org
  2. Helsedirektoratet. Kostråd om melk og meieriprodukter. 2018. helsenorge.no