Nyhetsartikkel

Merinoull ved atopisk eksem

Vanlig ull har ofte en ugunstig effekt på atopisk eksem. Men hva med merinoull?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ullklær forverrer ofte et atopisk eksem (barneeksem). Gjelder det samme for merinoull?

Ifølge Wikipedia er merinosau en sauerase som er selektert for ullproduksjon. Arten har sin opprinnelse i Spania, men den moderne merinosauen finner vi først og fremst i New Zealand og Australia. Ull fra merinosauen er spesielt fin og myk, og blir brukt til produksjon av undertøy, baby- og barnetøy og andre myke strikkeplagg. Merinoull brukes også i blandingsprodukter for å myke opp hardere ulltyper.

Formålet med den aktuelle studien var å evaluere effekten av å kle seg med fin merinoull versus standard bekledning, samt å vurdere effekten av merinoull på livskvaliteten til barn og voksne som hadde hatt atopisk eksem i 5 år eller mer1.

Deltakerne hadde mildt til moderat atopisk eksem. De gjennomførte en crossover studie der de ble randomisert til enten å brukte klær med merinoull i 6 uker og deretter standard klær i 6 uker, eller vice versa. Ingen ullklær inngikk i standard bekledningen. De ble så vurdert med standardiserte spørreskjema (Eczema Area and Severity Index, Dermatology Life Quality Index, static Investigator's Global Assessment) og hydreringsgraden av huden.

Resultatene viste at klær av merinoull sammenlignet med standard klær, ga signifikant bedre resultater for merinoull i følge de tre målemetodene. Det var ingen signifikante forskjeller i hudhydreringen. Bruk av klær med merinoull ga ingen negative hudeffekter sammenlignet med det å bruke standard klær.

Forskerne konkluderer at merinoull sammenlignet med standard klær bedret alvorlighetsgraden av det atopiske eksemet så vel som livskvaliteten til atopiske pasienter.

Kilder

Referanser

  1. Fowler JF, Fowler LM, Lorenz D. Effects of Merino Wool on Atopic Dermatitis Using Clinical, Quality of Life, and Physiological Outcome Measures. Dermatitis. 30(3):198–206, May 2019 . insights.ovid.com