Vegetarisk kosthold blir stadig mer populært blant voksne og barn. En undersøkelse i USA fant at i perioden 2007–2010 fulgte 2,1 prosent av amerikanske voksne et vegetarisk kosthold1. Norske tall er usikre, men en undersøkelse som Ipsos gjorde for Orkla2, viste at i 2019 sa 4 prosent av nordmenn at de ikke spiser kjøtt. I 2020 var andelen vokst til 8 prosent. Det er den yngre befolkningen som driver denne utviklingen.
Vegetarisk kosthold har blitt definert som et kostholdsmønster som utelukker kjøtt, mens et vegansk kosthold utelukker kjøtt- og animalske produkter som meieri, egg og honning3. Nyere kostholdsretningslinjer støtter økt inntak av plantebaserte proteiner og redusert inntak av mettet fett4-5. Selv om vegetarisk kosthold antas å være sunt for barn6, har få studier evaluert effekten av vegetarisk kosthold på barndommens vekst og ernæringsstatus.
En studie fra Canada publisert i Pediatrics7 har sett på sammenhengen mellom vegetarisk kosthold og vekst, mikronæringsstoffer og serumlipider blant friske barn. Et sekundært mål var å undersøke om konsumet av kumelk påvirket funnene.
Studien var en longitudinell kohortstudie som inkluderte barn i alderen 6 måneder til 8 år. Totalt inngikk 8907 barn i studien, 248 av disse var vegetarianere ved inklusjonstidspunktet. De ikke-vegetariske barna var kontrollgruppen. Gjennomsnittsalderen ved inklusjon var 2.2 år. Barna ble fulgt i gjennomsnitt 2.8 år. Studien pågikk fra 2008 til 2019.
Forskerne fant ingen sammenheng mellom vegetarisk kosthold og zBMI, høyde for alderen, serum-ferritin, 25 hydroxyvitamin D eller serum-lipider. Barn på vegetarisk kost hadde høyere odds for å være undervektige (odds ratio 1.87, 95% KI 1.19-2.96), mens det var ingen sammenheng med overvekt og fedme. Høyt inntak av kumelk var assosiert med høyere serumlipidnivåer hos vegetarianere. Serumlipidnivåer var imidlertid sammenlignbare mellom vegetarianere og ikke-vegetarianere som konsumerte det anbefalte daglige behovet for kumelk.
Forfatterne konkluderer at de ikke fant klinisk betydningsfulle forskjeller i vekst eller biokjemiske mål på ernæring for barn med vegetarisk kosthold. Imidlertid var vegetarisk kosthold assosiert med høyere sjanser for undervekt.
Kilder
Referanser
- Juan W, Yamini S, Britten P. Food intake patterns of self-identified vegetarians among the US population, 2007–2010. Procedia Food Sci. 2015;4:86–93. www.sciencedirect.com
- Pressemelding fra Orkla. Flere nordmenn velger plantebasert mat. Orklas Bærekraftbarometer 2020. Publisert 14. desember 2020. www.mynewsdesk.com
- Schürmann S, Kersting M, Alexy U. Vegetarian diets in children: a systematic review. Eur J Nutr. 2017;56(5):1797-1817. doi:10.1007/s00394-017-1416-0 DOI
- Government of Canada. Canada’s food guide. Accessed May 31, 2019. food-guide.canada.ca
- Helsedirektoratet. Nasjonale faglige råd. Kostrådene og næringsstoffer. Sist faglig oppdatert: 24. oktober 2016. www.helsedirektoratet.no
- Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116(12):1970-1980. doi:10.1016/j.jand.2016.09.025 DOI
- Elliott LJ, Keown-Stoneman CDG, Birken CS, Jenkins DJA, Borkhoff CM, Maguire JL. Vegetarian Diet, Growth, and Nutrition in Early Childhood: A Longitudinal Cohort Study published online ahead of print, 2022 May 2. Pediatrics. 2022;e2021052598. doi:10.1542/peds.2021-052598 DOI