Nyhetsartikkel

Individuelt persontilpasset kost

Hvilken mat er best for deg? Hvilken mat bør du unngå? Det er hva forskerne prøver å finne ut av. Men de kommersielle aktørene er kommet lenger.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Denne nyhetssaken er basert på en artikkel i Medscape1.

Vi har lenge antatt at sunn kost er sunn for alle. Men hva om maten du spiser er feil for kroppen din?

Personalisert ernæring er et nytt tema som bruker en blanding av vitenskap og teknologi til å bestemme hvilken mat som er god eller dårlig for deg ved å designe en individualisert diett. Selv om definisjonen av personalisert ernæring er under utvikling, beskrives den som tiltak som bruker informasjon om individuelle karakteristika til å utvikle målrettede ernæringsråd, produkter og tjenester2. De individuelle karakteristika er fysiologiske trekk (som alder og kjønn), varierende miljøfaktorer (som søvnmønster og fysisk aktivitet), banebrytende innsikt basert på en persons genetiske eller mikrobiome profil (bakteriene vi bærer på), eller en kombinasjon av disse.

Store datamengder fra tusenvis av mennesker rundt om i verden har skapt algoritme-baserte prediksjonsmodeller som har avslørt overraskende forskjeller i hvordan enkeltindivider reagerer på ulike typer mat.

Les også: Den rette dietten er individuelt tilpasset

Forskningen

Vi er enda bare i de tidlige stadier av å forstå hvordan individer reagerer på spesifikke typer mat, men blant forskere tror man at personalisert kost vil bli et uvurderlig verktøy til å hjelpe mennesker til å bestemme hva de skal og ikke skal spise for å opprettholde helsen og behandle eller forebygge sykdom.

Så langt har de mest overbevisende data om en fremtidig personalisert ernæring kommet fra studier av bakteriesammensetningen i tarmen. Det kan bety at en avføringsprøve kan bidra til å forutsi responsen din på bestemte typer mat.

Studier har vist at det er mulig å konstruere algoritme-baserte individuelle kostråd på en vitenskapelig måte, og at disse algoritmene fungerer også på andre steder i verden forutsatt at mikrobiomen er justert for lokale miljømessige faktorer3-4.

Forskerne har i studier blant annet sett at den glykemiske responsen på samme type mat kan variere signifikant fra person til person. Eksempelvis steg blodsukkeret etter å ha spist et rundstykke med kremost med fra 6 mg/dL hos noen individer til så mye som 94 mg/dL hos andre. Dette utfordrer oppfatningen om kostråd basert på den gjennomsnittlige kalorimengden som finnes i bestemte typer mat, og at i fremtiden kan slike råd baseres på individuelle karakteristika og prediksjoner.

Et mål er å finne ut om en person er lav eller høy glykemisk responder på ulike typer mat, fordi man kan erstatte høy-respons mat med annen mat eller unngå denne typen mat fullstendig. Det er også vist at kombinasjon av visse typer mat senker den glykemiske responsen.

Neste side