Nyhetsartikkel

Reintroduksjon av gluten ved dermatitis herpetiformis

Behandlingen av dermatitis herpetiformis er glutenfri kost. Men er det mulig at disse pasientene kan skifte tilbake til normal kost etter en tid?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dermatitis herpetiformis (DH) er en ekstraintestinal manifestasjon av cøliaki som forårsaker et kløende blemmeutslett. Avsetninger av IgA i huden er patognomonisk for DH, og behandlingen er livslang glutenfri diett. Det finnes tilfeller som kan tyde på at det er DH-pasienter som gjenetablerer glutentoleranse etter å ha vært på glutenfri kost over lengre tid.

For å undersøke om det er tilfelle, ble det gjennomført en studie over 12 måneder blant 19 pasienter med DH som i gjennomsnitt hadde vært på glutenfri kost i 23 år1. Forsøkspersonene ble satt på glutenholdig kost, og det ble tatt hudbiopsier og tynntarmsbiopsier.

Før provokasjonen startet var hudbiopsier negative på IgA og transglutaminase 3 avsetninger hos 16 (84 prosent), og det var normale tarmtotter i tynntarmen hos alle 19.

Reintroduksjon av gluten forårsaket oppblussing av utslett hos 15 (79 prosent) av pasientene i løpet av gjenomsnittlig 5.6 måneder - 13 av disse hadde avleiringer av IgA og transglutaminase 3 i huden, og 12 hadde villøs atrofi av slimhinnen i tynntarmen. I tillegg hadde tre pasienter uten utslett eller immunavsetninger i huden, utviklet villøs atrofi. Kun én pasient var uten tegn til residiv.

Forskerne konkluderer at 95 prosent av DH pasientene var ute av stand til å tolerere gluten selv etter mangeårig glutenfri kost. Derfor forblir livslang glutenfri kost anbefalingen til alle pasienter med dermatitis herpetiformis.

Kilder

Referanser

  1. Mansikka E, Hervonen K, Kaukinen K, et al. Gluten challenge induces skin and small bowel relapse in long-term gluten-free diettreated dermatitis herpetiformis. The Journal of Investigative Dermatology (2019) . www.jidonline.org