Nyhetsartikkel

Eksponeringsrisikoen for coronavirus i et fly er lav

Ifølge en undersøkelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet er risikoen for å bli smittet av coronaviruset ombord i et fly svært liten.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvarsdepartementet har ifølge Reuters1 gjennomført en undersøkelse om risikoen for å bli eksponert for coronavirus på flyreiser2. Resultatene viser at når passasjerene bruker maske, så vil 0.003 prosent av luftpartiklene som er i pustesonen rundt en persons hode, kunne være infeksiøs selv om alle setene i flyet er opptatt.

Utgangspunktet for studien var at bare én passasjer ombord på flyet var infisert, og studien simulerte ikke effekten av at passasjerer beveger seg rundt i kabinen. Studien ble gjennomført ombord i United Airlines Boeing 777 og 767 og viste at masker bidro til å minimere eksponeringsrisikoen når noen hostet, selv om vedkommende satt på nabosetet.

Omtrent 99.99 prosent av partiklene ble filtrert ut av kabinen i løpet av seks minutter på grunn av den raske luftsirkulasjonen, der ventilasjonen er rettet nedover, og filtreringssystemet til flyet.

Forskerne beregnet at for å motta en infeksiøs dose, måtte en flypassasjer fly i 54 timer hvis vedkommende satt ved siden av en infeksiøs person.

Forskningen pågikk over seks måneder og innebar 300 tester i løpet av 38 flytimer og 45 timer av testing på bakken. Undersøkelsen ble gjennomført ved å frigjøre partikler av samme størrelse som det nye coronaviruset over hele kabinen. Hver test frigjorde 180 millioner partikler, tilsvarende det antallet partikler som ville bli produsert av tusenvis av hosteanfall.

Studien ble gjennomført av en forskningsavdeling ved forsvarsdepartementet, Boeing-selskapet og andre.

Kilder

Referanser

  1. Reuters staff. Coronavirus Exposure Risk on Airplanes Very Low, US Defense Study Finds. Medscape, published October 16, 2020. www.medscape.com
  2. Silcott D, Kinahan S, Santarpia J, et al. TRANSCOM/AMC Commercial Aircraft Cabin Aerosol Dispersion Tests. National Strategic Research Institute at the University of Nebraska. 2020. bit.ly