Nyhetsartikkel

Rynker er et sunnhetstegn

Rynker og skrukken hud i ansiktet er aldringstegn, men de kan også oppfattes som uttrykk for god helse.

En kommentarartikkel/-video på Medscape av Anne L. Peters påpeker et fenomen som er blitt utbredt i deler av USA, men som foreløpig er mindre kjent i Norge. "Ozempic face"1. Det tilskrives den økende bruken av semaglutid (handelsnavn Ozempic og Wegovy) som slankemiddel. Semaglutid, en GLP-1-reseptoragonist, ble opprinnelig utviklet som et antidiabetikum, men det brukes nå i økende grad også som et vektreduserende middel. 

Vekttapet gjør at ansiktet blir tynnere, huden mer rynkete og slappere. Og vedkommende ser eldre ut.

Det er en av konsekvensene av at vi nå har medisiner som virker mot fedme og som har gjort semaglutid til et populært legemiddel i USA og etterhvert også i andre land.

Peters forteller at dette har skapt to problemer:

  • Det har ført til mangel på semaglutid i behandlingen av diabetes type 2.
  • Bare de med god økonomi har råd til å kjøpe dette legemidlet.

Mangelen på semaglutid må forventes å være forbigående, men den høye prisen skaper et sosialt dilemma - også i Norge. Medisinen som tas som en ukentlig injeksjon, er tilgjengelig på hvit resept. Det betyr at pasienten selv må betale for behandlingen. En slik behandling er beregnet å koste i overkant av kr. 36.000 per år2.

Effekten av semaglutid virker bare så lenge man tar medisinen, hvilket for mange vil tilsi at den må brukes resten av livet.

Foreløpig finnes ingen anbefalinger fra helsemyndigheten om bruken av semaglutid som vektreduserende behandling. Uansett er det ingen tvil om at overvekt og fedme er risikofaktorer for økt sykelighet og tidligere død. Anbefalingen for alle er å gjøre livsstilsendringer som fører til vektnedgang uten bruk av medisiner. Fremtiden får vise hvilken plass vektreduserende medisiner skal ha i behandlingen av overvekt og fedme.

Vi har tidligere skrevet om Nye medikamenter mot fedme.

Så ja, rynker og skrukken hud i ansiktet er for de fleste et sunnhetstegn.

Kilder

Referanser

  1. Peters AL. Commentary. 'Ozempic Face': Accepting Wrinkles for Improved Health. Medscape. Published February 03, 2023. www.medscape.com
  2. Brækhus LA. Ny slankemedisin på resept i Norge. Dagens Medisin. Publisert 03. januar 2023. www.dagensmedisin.no