Intervju

Smerter i rumpa: Piriformis syndrom (falsk isjias)

Smerter i rumpa kan ha flere årsaker, piriformis syndrom er en av dem. -Piriformissyndromet er veldig omdiskutert og er en eksklusjonsdiagnose, sier Satya Pal Sharma. I dette intervjuet forteller han mer om syndromet, hvorfor det er omstridt, hvilke behandlinger som er vanlige, og om andre mulige diagnoser som kan gi liknende plager.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Typiske symptomer ved piriformis syndrom er verkende smerter fra sitteknuten, eventuelt med utstråling ned på baksiden av låret. Det kan ofte være vanskelig å si nøyaktig hvor smerten befinner seg. Det kan kjennes i hoften, halebeinet, setet, lysken og i nedre del av leggen.

Utgangspunktet for piriformissyndromet er piriformis - en liten muskel som befinner seg i bekkenet.

- Piriformismuskelen er en utoverrotator av hoften. Hvis du bøyer benet mer enn 60 grader, fungerer den også som en abduktor - den bøyer utover. Muskelen går fra forsiden av sacrum (litt over halebeinet), og den fester seg på trokanter (utsiden av lårbeinet). Isjiasnerven passerer på forsiden og under piriformis, sier Satya Pal Sharma. Han er fysioterapeut og allmennlege, samt spesialist i muskel- og skjelettlidelser ved Bergen Muskel-Skjelett klinikk, og førsteamenuensis ved institutt for Global helse og Samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Les også vår pasientinformasjon om piriformis syndrom

Kontroversiell diagnose

Piriformissyndromet er en kontroversiell diagnose. Eksperter er uenige om tilstanden eksisterer. Sharma presiserer at det er en omstridt tilstand, før han svarer på hva piriformis syndrom er:

- Generelt oppfattes det som en tilstand med innfanget nevropati (at en nerve blir klemt av eller i muskelen). Man tror at det oppstår i visse situasjoner, enten når nerven passerer i stillinger som ikke er vanlige, eller når isjiasnerven er i to deler. Det finnes ulike varianter av hvordan isjiasnerven passerer piriformis. Det vanligste er at den passerer på undersiden av piriformis. En annen variant er at den går gjennom muskelen. En tredje variant er at en del passerer på oversiden, og en del på undersiden. Totalt finnes det fem eller seks ulike varianter. Man tror at omtrent 0.6 prosent av isjiassymptomer kan være på grunn av piriformis. Ettersom diagnosen er omstridt, er det først og fremst en eksklusjonsdiagnose. Først utelukker man andre årsaker til plagene - deriblant at det ikke er isjias, ikke har oppstått skade av hamstring på baksiden av låret, at det ikke er spinal stenose, eller skade i ileosakralledd eller ryggsøylen. Dersom det er nevrologiske utfall, tror man heller at plagene kommer fra LS-regionen (nederste del av ryggen), sier Sharma.

Bendik Johannessen, Myoreflex.review
Bendik Johannessen, Myoreflex.review
Bendik Johannessen, Myoreflex.review
Neste side