Nyhetsartikkel

Spontan tilheling av avrevet korsbånd

Er det mulig? Det høres usannsynlig ut, men flere studier rapporterer om spontan tilheling av totalrupturer av fremre korsbånd.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er nesten ikke til å tro. At en komplett avrivning av fremre korsbånd skal kunne tilhele spontant. Men flere studier rapporterer om spontan tilheling av overrevet fremre korsbånd. Hvordan er det mulig uten bruk av et spesifikt rehabiliteringsprogram eller bruk av ortose? Og kan idrettsutøvere med spontan tilheling gjenoppta sin idrett?

I en retrospektiv studie av 14 pasienter med akutt overrivning av fremre korsbånd bekreftet både ved fysisk undersøkelse (positiv skuffetest) og MR av kneet (overrivningen lokalisert til proksimale tredjedel hos åtte pasienter og midtre del av ligamentet hos seks pasienter)1. Gjennomsnittsalderen på skadetidspunktet var 31 år (23-41 år). Alle pasientene var idrettsutøvere før skaden skjedde. Kirurgi var indisert hos alle, men ble av ulike grunner utsatt. Pasientene ble fulgt i minimum 25 måneder (25-36 måneder).

I oppfølgingen brukte man International Knee Documentation Committee skåre, Lysholm-Gillquist skåre, og MR.

Ved siste kontroll var Lysholm-Gillquist skåre 97. I følge the International Knee Documentation Committee evaluering var 10 av knærne normale og fire nesten normale. Alle knærne hadde negativ skuffetest og MR viste ende-til-ende kontinuerlig fremre korsbånd med homogent signal. Alle pasientene kom tilbake til sitt tidligere aktivitetsnivå, men etter at studien var over, opplevde to pasienter reruptur av fremre korsbånd (2,5 år etter den første skaden).

Forfatterne konkluderer at deres observasjoner indikerer at akutte fremre korsbåndskader kan tilhele spontant uten bruk av ekstensjonsortose og gjør det mulig for utøverne å vende tilbake til idretten.

Spontan tilheling av en komplett ruptur av fremre korsbånd er kontroversielt. Vanlig oppfatning er at komplette rupturer ikke tilheler. Men flere studier har vist at fremre korsbåndskader kan tilhele spontant etter at pasienten har fulgt et spesifikt rehabiliteringsprogram. I den aktuelle studien ble det ikke anvendt et spesifikt opptreningsprogram og pasientene brukte heller ikke kneleddsortose. En annen studie har vist tilsvarende resultater2.

Forfatterne trekker selv frem flere svakheter med sin studie og konkluderer at dette krever nye studier med strengere vitenskapelige kriterier.

Det er foreløpig ikke mulig å kunne si noe om hvem som tilheler spontant. Fremtidige studier må kunne avklare hvilke pasienter som har et potensiale for spontan tilheling av sin fremre korsbåndskade uten kirurgi.

Kilder

Referanser

  1. Costa-Paz M, Ayerza MA, Tanoira I, et al. Spontaneous Healing in Complete ACL Ruptures: A Clinical and MRI Study. Clin Orthop Relat Res. 2012 Apr; 470(4): 979–985. . www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Roe J, Salmon L, Waller A, et al. Spontaneous Healing of the Ruptured Anterior Cruciate Ligament A Case Series of 21 Patients. Orthop J Sports Med. 2016 Jul; 4(7 suppl5): 2325967116S00080. . www.ncbi.nlm.nih.gov