Nyhetsartikkel

Syrehemmende medisin øker risikoen for kreft i magesekken

Sterktvirkende syrehemmende midler, protonpumpehemmere, medfører forbigående atrofi av slimhinnen i magesekken, noe som øker risikoen for kreftutvikling ved langvarig behandling.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å fjerne bakterien Helicobacter pylori fra magesekken er vist å redusere risikoen for å utvikle kreft i magesekken. På tross av det vil mange utvikle magesekkreft selv etter vellykket fjerning av H. pylori.

Tidligere studier har vist at risikoen for magesekkreft var økt med over 40% blant brukere av protonpumpehemmere (PPIs), en sterktvirkende syrehemmende medisin. Bruk av PPIs medfører for mange en avflating av slimhinnen i magesekken (atrofi), noe som øker risikoen for kreftutvikling. Svakheter med forskningsmetoden reiste tvil om riktigheten av dette funnet.

Nå har en ny studie fra Hong Kong bekreftet funnet1. Langtidsbruk av PPIs var forbundet med en 2,4 ganger økt risko for magesekkreft blant pasienter som hadde hatt H.pylori-infeksjon og som hadde fått fjernet bakterien. Median observasjonstid var 7,6 år.

Risikoen for magesekkreft økte med dosen og varigheten av PPI-bruken:

  • ≥1 år: Hazard ratio (HR) 5.05, 95% KI 1.23 til 20.61
  • ≥2 år: HR 6.65, 95% KI 1.62 til 27.26
  • ≥3 år: HR 8.34, 95% KI 2.02 til 34.41

Leger oppfordres til å være forsiktige med å foreskrive langvarig PPI-behandling selv etter velykket fjerning av H. pylori.

Kilder

Referanser

  1. Cheung KS, Chan EW, Wong AYS, et al. Long-term proton pump inhibitors and risk of gastric cancer development after treatment for Helicobacter pylori: a population-based study. Gut Online First, published on October 31, 2017. doi:10.1136/gutjnl-2017-314605 DOI