Resultater fra tidligere studier har gitt motstridende, men i hovedsak negative resultater om effekten av tidlig introduksjon av gluten i kosten til spedbarn1-5. Det angis at tidligere studier har vært inkonklusive fordi man har benyttet for små doser med gluten, og studiene har vært inkonsistente når det gjelder hvilken alder gluten ble introdusert.
I den aktuelle randomiserte, kontrollerte studien fra England og Wales publisert i JAMA Pediatrics6 var formålet å se om tidlig introduksjon av høydose gluten førte til redusert prevalens av cøliaki ved 3 års alder.
Spedbarn ble randomisert til to grupper. Den ene gruppen skulle innta 6 allergene matvarer - peanøtt, sesam, hønseegg, kumelk, torsk og hvete - i tillegg til brystmelk fra 4 måneders alder. Gluteninntaket kom fra to hvetebaserte kjekser som ble inntatt to ganger i uken. Den andre gruppen skulle unngå allergene matvarer og følge britiske anbefalinger om kun brysternæring inntil 6 måneders alder (standardgruppen).
Evalueringen av cøliaki ble foretatt ved 3 års alder ved å teste serum på antitransglutaminase type 2 antistoffer. Barn med antistoffer høyere enn 20 IU/L ble henvist til gastroenterolog for ytterligere undersøkelser.
1004 spedbarn ble inkludert i studien. Gjennomsnittlig mengde gluten som ble konsumert i aldersperioden mellom 4 og 6 måneder var 0.49 g/uke i standardgruppen mot 2.66 g/uke i gruppen med tidlig introduksjon. Gjennomsnittlig ukentlig inntak av gluten var i standardgruppen 0.08 g/uke ved 4 måneders alder og 1.3 g/uke ved 6 måneders alder. I gruppen med tidlig introduksjon av gluten var de tilsvarende tallene 1.3 g/uke ved 4 måneder og 4.03 g/uke ved 6 måneders alder.
Syv av de 516 barna fra standardgruppen (1.4 prosent) fikk bekreftet cøliakidiagnose mot ingen i gruppen av 488 barn med tidlig introduksjon.
Forfatterne konkluderer at i denne studien medførte introduksjon av gluten fra 4 måneders alder en redusert prevalens av cøliaki. Resultatene kan tyde på at tidlig inntak av høye doser med gluten kan vurderes som en strategi for å hindre cøliaki i fremtidige studier.
Kilder
Referanser
- Szajewska H, Shamir R, Mearin L et al. Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016; 62: 507-13. pmid:26815017 PubMed
- Lund-Blix NA, Mårild K, Tapia G et al. Gluten Intake in Early Childhood and Risk of Celiac Disease in Childhood: A Nationwide Cohort Study. Am J Gastroenterol 2019; 114: 1299-1306. pmid:31343439 PubMed
- Andrén Aronsson C, Lee HS, Hård Af Segerstad EM et al. Association of Gluten Intake During the First 5 Years of Life With Incidence of Celiac Disease Autoimmunity and Celiac Disease Among Children at Increased Risk. JAMA 2019; 322: 514-23. pmid:31408136 PubMed
- Wijarnpreecha K, Lou S, Panjawatanan P et al. Cigarette smoking and risk of celiac disease: A systematic review and meta-analysis. United European Gastroenterol J 2018; 6: 1285-93. pmid:30386601 PubMed
- Silano M, Agostoni C, Sanz Y, et al. Infant feeding and risk of developing celiac disease: a systematic review. BMJ Open. 2016 Jan 25;6(1):e009163. pmid: 26810996 PubMed
- Logan K, Perkin MR, Marrs T, et al. Early Gluten Introduction and Celiac Disease in the EAT Study: A Prespecified Analysis of the EAT Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2020;174(11):1041-1047. doi:10.1001/jamapediatrics.2020.2893 DOI